fot. iStockPhoto.com
fot. iStockPhoto.com

Szparagi to niezwykle wykwintny smakołyk. Świeżymi możemy cieszyć się dość krótko, bo jedynie od drugiej połowy kwietnia do pierwszych dni czerwca. Podaje się je zazwyczaj jako przystawkę. Najlepiej smakują z masłem lub sosem vinaigrette. Jak umiejętnie jeść szparagi? Czy w ich przypadku używa się noża i widelca?

Szparagi to bez wątpienia niezwykle zdrowy oraz smakowity element naszej wiosennej diety. Kojarzy nam się z wykwintną kuchnią oraz z elegancko podanymi potrawami. Szparagi serwowane są zazwyczaj na przystawkę albo jako wykwinty dodatek do delikatnych mięs lub ryb. Wielu z nas zadaje sobie pytanie, w jaki sposób umiejętnie (oraz elegancko) spożywać to subtelne w smaku warzywo. Czy prawdą jest, że należy używać w ich wypadku noża i widelca? A może lepiej delektować się nimi w sposób swobodny – chwytając je palcami?

Sposób jedzenia
W jaki sposób umiejętnie przystąpić do jedzenia szparagów? Końcami palców jednej dłoni unosimy szparaga, przytrzymując go jednocześnie od spodu widelcem trzymanym w drugiej ręce. Jedzenie rozpoczynamy od najdelikatniejszej części, czyli od główki. Jeżeli w restauracji obok talerza stawia się również miseczki z wodą, oznacza to, że w tym lokalu praktykuje się jedzenie szparagów palcami.

Używanie sztućców
W zasadzie szparagi powinno się jadać jedynie z pomocą widelca. Jednak wtedy, kiedy towarzyszą im dodatki (np. szynka parmeńska), możemy użyć również noża. Szparagi to bardzo delikatne warzywo – pamiętajmy więc, aby nie kroić ich na zbyt małe kawałki, ponieważ ryzykujemy utratę smaku.

Współczesne maniery, czyli jak się zachowywać w drodze na szczyt

Niezwykły duet: światowej sławy ekspertka w dziedzinie etykiety i gwiazda amerykańskiego kina – prywatnie babcia i wnuczka – w lekcjach dobrego wychowania. Dorothea radzi, a Liv komentuje. W książce znajdziesz wiele praktycznych wskazówek. Według magazynu „Vogue” jest to jeden z najlepszych poradników savoir-vivre’u.

Czytaj więcej: Współczesne maniery, czyli jak się zachowywać w drodze na szczyt

Ciasteczka

Pliki ciasteczek wykorzystywane są przez wortal Koneserzy.pl w celach statystycznych oraz w celu zapewnienia poprawnego funkcjonowania strony internetowej. W dowolnym momencie, korzystając z ustawień przeglądarki, dostosować możesz poziom wykorzystania plików cookies przez przeglądarkę.

Polityka prywatności

Dobrowolne zgłoszenie się do listy newslettera umożliwia otrzymywanie cyklicznych informacji drogą mailową. Zapewniamy bezpieczeństwo przechowywania adresów e-mail oraz gwarancję nieudostępniania ich osobom lub podmiotom trzecim.

Prawa autorskie

Copyright by www.koneserzy.pl. Idea oraz wszelkie elementy tekstowe i graficzne wortalu chronione są prawem autorskim. Kopiowanie i publikowanie zamieszczonych w wortalu artykułów lub ich fragmentów oraz zdjęć i filmów bez zgody www.koneserzy.pl zabronione.