fot. iStockPhoto.com
fot. iStockPhoto.com

Niektórzy z obawy przed kompromitacją nie sięgają po jadalne elementy zdobiące potrawy – nawet po te najbardziej apetyczne. Inni boją się w takiej sytuacji posądzenia przez współbiesiadników o brak kultury. Jak z punktu widzenia etykiety przy stole rozwiązać ten problem? Czy wypada zjadać dekoracje potraw i półmisków?

Podczas różnych przyjęć i spotkań przy suto zastawionym stole obserwujemy niekiedy nietypowe zachowania biesiadników. Wielu z nich nigdy nie sięga po jadalne elementy potraw, które stanowią ich dekorację. Z punktu widzenia dobrych obyczajów nie ma jednak nic złego w zjadaniu składników dekoracji potraw i talerzy – jest to nawet wskazane.

Jadalne i niejadalne
Właściwie każda dekoracja potrawy powinna być wykonana z elementów jadalnych i tym samym nadawać się do tego, aby ją spożyć. Mamy tu na myśli wszelkie strojenia, jakie znajdują się na brzegach talerzy i półmisków: kawałki owoców, liście sałaty, zioła, sosy. Nawet te najbardziej misterne dekoracje można, a nawet należy zjadać. Są jednak wyjątki – niektóre ozdoby przygotowuje się z elementów niejadalnych – jak np. z papieru, roślin (nie wszystkie nadają się do spożycia) lub z modnych ostatnio kolorowych koralików (którymi zdobi się m.in. ciasta i desery). Szczególnie te ostatnie mogą nam sprawić problem, jeżeli umieszczone są np. na kremowej polewie ciasta (wówczas postępujemy z nimi tak, jak z pestkami owoców, czyli z pomocą łyżeczki odkładamy na brzeg talerza).

Sposób postępowania
Elementy niejadalne (np. papierowe dekoracje), które zdobią środek potrawy, przed przystąpieniem do jedzenia odkłada się po prostu na brzeg talerza. Ozdoby jadalne, które nie przeszkadzają nam w jedzeniu, spożywamy zazwyczaj na końcu. Jeżeli mamy wątpliwość, czy dany element dekoracji nadaje się do spożycia, zawsze możemy bez obaw zapytać o to kelnera. Tak może się zdarzyć w przypadku kwiatów – te używane do zdobienia dań powinny być jadalne, choć nie zawsze tak bywa.

Współczesne maniery, czyli jak się zachowywać w drodze na szczyt

Niezwykły duet: światowej sławy ekspertka w dziedzinie etykiety i gwiazda amerykańskiego kina – prywatnie babcia i wnuczka – w lekcjach dobrego wychowania. Dorothea radzi, a Liv komentuje. W książce znajdziesz wiele praktycznych wskazówek. Według magazynu „Vogue” jest to jeden z najlepszych poradników savoir-vivre’u.

Czytaj więcej: Współczesne maniery, czyli jak się zachowywać w drodze na szczyt

Ciasteczka

Pliki ciasteczek wykorzystywane są przez wortal Koneserzy.pl w celach statystycznych oraz w celu zapewnienia poprawnego funkcjonowania strony internetowej. W dowolnym momencie, korzystając z ustawień przeglądarki, dostosować możesz poziom wykorzystania plików cookies przez przeglądarkę.

Polityka prywatności

Dobrowolne zgłoszenie się do listy newslettera umożliwia otrzymywanie cyklicznych informacji drogą mailową. Zapewniamy bezpieczeństwo przechowywania adresów e-mail oraz gwarancję nieudostępniania ich osobom lub podmiotom trzecim.

Prawa autorskie

Copyright by www.koneserzy.pl. Idea oraz wszelkie elementy tekstowe i graficzne wortalu chronione są prawem autorskim. Kopiowanie i publikowanie zamieszczonych w wortalu artykułów lub ich fragmentów oraz zdjęć i filmów bez zgody www.koneserzy.pl zabronione.