fot. iStockPhoto.com
fot. iStockPhoto.com

Pieczywo jadamy codziennie – najczęściej jednak w warunkach nieformalnych czy domowych. Chleb, bułki, bagietki, rogaliki i inne smaczne wypieki, które w restauracjach podaje się na śniadanie albo do innych posiłków (np. do zup i przystawek), często spożywane są niestety niezbyt elegancko. Jak zgodnie z zasadami etykiety przy stole jeść pieczywo?

Ta grupa artykułów spożywczych może niekiedy sprawiać nam trudności. Pieczywo, które w restauracjach podawane jest na śniadanie albo do innych posiłków (np. do zup i przystawek), często spożywane jest nieumiejętnie albo nieelegancko. Jak odpowiednio i zgodnie z zasadami etykiety przy stole jeść chleb, bułki, bagietki i rogaliki?

W sytuacjach prywatnych
W domu i w gronie najbliższych możemy pozwolić sobie na to, aby z kawałków pieczywa przyrządzać kanapki, smarować całą powierzchnię chleba lub bułek masłem albo okładać dodatkami. W ten sposób nigdy nie powinniśmy jednak postępować w restauracji: w lokalach publicznych pieczywo jada się bowiem w specyficzny sposób.

Sposób jedzenia
Co o zasadach jedzenia pieczywa mówią zasady etykiety przy stole? Sięgamy po chleb, bagietkę lub bułkę, odrywamy małe kawałki (na jeden kęs) i podnosimy do ust. Jeżeli lubimy jeść pieczywo z masłem, to za każdym razem smarujemy nim niewielkie kawałki (w części, której nie chwytamy palcami). Pozostałe artykuły spożywcze towarzyszące pieczywu spożywamy oddzielnie (np. wędlinę, którą jemy przy pomocy sztućców).

Współczesne maniery, czyli jak się zachowywać w drodze na szczyt

Niezwykły duet: światowej sławy ekspertka w dziedzinie etykiety i gwiazda amerykańskiego kina – prywatnie babcia i wnuczka – w lekcjach dobrego wychowania. Dorothea radzi, a Liv komentuje. W książce znajdziesz wiele praktycznych wskazówek. Według magazynu „Vogue” jest to jeden z najlepszych poradników savoir-vivre’u.

Czytaj więcej: Współczesne maniery, czyli jak się zachowywać w drodze na szczyt

Ciasteczka

Pliki ciasteczek wykorzystywane są przez wortal Koneserzy.pl w celach statystycznych oraz w celu zapewnienia poprawnego funkcjonowania strony internetowej. W dowolnym momencie, korzystając z ustawień przeglądarki, dostosować możesz poziom wykorzystania plików cookies przez przeglądarkę.

Polityka prywatności

Dobrowolne zgłoszenie się do listy newslettera umożliwia otrzymywanie cyklicznych informacji drogą mailową. Zapewniamy bezpieczeństwo przechowywania adresów e-mail oraz gwarancję nieudostępniania ich osobom lub podmiotom trzecim.

Prawa autorskie

Copyright by www.koneserzy.pl. Idea oraz wszelkie elementy tekstowe i graficzne wortalu chronione są prawem autorskim. Kopiowanie i publikowanie zamieszczonych w wortalu artykułów lub ich fragmentów oraz zdjęć i filmów bez zgody www.koneserzy.pl zabronione.