fot. iStockPhoto.com
fot. iStockPhoto.com

Pieczywo jadamy codziennie – najczęściej jednak w warunkach nieformalnych czy domowych. Chleb, bułki, bagietki, rogaliki i inne smaczne wypieki, które w restauracjach podaje się na śniadanie albo do innych posiłków (np. do zup i przystawek), często spożywane są niestety niezbyt elegancko. Jak zgodnie z zasadami etykiety przy stole jeść pieczywo?

Ta grupa artykułów spożywczych może niekiedy sprawiać nam trudności. Pieczywo, które w restauracjach podawane jest na śniadanie albo do innych posiłków (np. do zup i przystawek), często spożywane jest nieumiejętnie albo nieelegancko. Jak odpowiednio i zgodnie z zasadami etykiety przy stole jeść chleb, bułki, bagietki i rogaliki?

W sytuacjach prywatnych
W domu i w gronie najbliższych możemy pozwolić sobie na to, aby z kawałków pieczywa przyrządzać kanapki, smarować całą powierzchnię chleba lub bułek masłem albo okładać dodatkami. W ten sposób nigdy nie powinniśmy jednak postępować w restauracji: w lokalach publicznych pieczywo jada się bowiem w specyficzny sposób.

Sposób jedzenia
Co o zasadach jedzenia pieczywa mówią zasady etykiety przy stole? Sięgamy po chleb, bagietkę lub bułkę, odrywamy małe kawałki (na jeden kęs) i podnosimy do ust. Jeżeli lubimy jeść pieczywo z masłem, to za każdym razem smarujemy nim niewielkie kawałki (w części, której nie chwytamy palcami). Pozostałe artykuły spożywcze towarzyszące pieczywu spożywamy oddzielnie (np. wędlinę, którą jemy przy pomocy sztućców).

Życie towarzyskie w XIX wieku

Czasy Belle époque wydają się ze współczesnego punktu widzenia fascynujące. Wpływ na to ma bez wątpienia wspaniała moda, niezwykła atmosfera i szczypta tajemniczości, jaka towarzyszyła tamtym latom. Miłośnikom dawnych obyczajów i historycznych ciekawostek polecamy książkę „Życie towarzyskie w XIX wieku. Wspaniałe czasy Belle époque” Agnieszki Lisak.

Czytaj więcej: Życie towarzyskie w XIX wieku

Ciasteczka

Pliki ciasteczek wykorzystywane są przez wortal Koneserzy.pl w celach statystycznych oraz w celu zapewnienia poprawnego funkcjonowania strony internetowej. W dowolnym momencie, korzystając z ustawień przeglądarki, dostosować możesz poziom wykorzystania plików cookies przez przeglądarkę.

Polityka prywatności

Dobrowolne zgłoszenie się do listy newslettera umożliwia otrzymywanie cyklicznych informacji drogą mailową. Zapewniamy bezpieczeństwo przechowywania adresów e-mail oraz gwarancję nieudostępniania ich osobom lub podmiotom trzecim.

Prawa autorskie

Copyright by www.koneserzy.pl. Idea oraz wszelkie elementy tekstowe i graficzne wortalu chronione są prawem autorskim. Kopiowanie i publikowanie zamieszczonych w wortalu artykułów lub ich fragmentów oraz zdjęć i filmów bez zgody www.koneserzy.pl zabronione.