Czytaj więcej: Etykieta przy stole: Pieczywo

Pieczywo jadamy codziennie – najczęściej jednak w warunkach nieformalnych czy domowych. Chleb, bułki, bagietki, rogaliki i inne smaczne wypieki, które w restauracjach podaje się na śniadanie albo do innych posiłków (np. do zup i przystawek), często spożywane są niestety niezbyt elegancko. Jak zgodnie z zasadami etykiety przy stole jeść pieczywo?

Czytaj więcej: Ostrygi – sposoby podawania oraz jedzenia

Ostrygi to smakołyk niezwykle ceniony przez koneserów. Należą do tych artykułów spożywczych, o których mawia się, że są afrodyzjakami. Ich jedzenie może sprawiać kłopoty (m.in. dlatego, że nie są codzienną potrawą w naszym kraju). Wszystko jest jednak kwestią wprawy. Jak jeść ostrygi? Jak się je podaje?

Czytaj więcej: Jak elegancko jeść jajka na twardo i na miękko?

Jajka na twardo i na miękko należą do tych artykułów spożywczych, które najchętniej spożywamy na śniadanie. Mogą nam one jednak przysporzyć wielu kłopotów – szczególnie wtedy, kiedy znajdziemy się w wytwornym miejscu i w takim towarzystwie. Jak elegancko jeść jajka na twardo i na miękko? Co radzą bywalcy salonów?

Czytaj więcej: Sztuka obdarowywania. Jak wręczać oraz przyjmować prezenty?

Nawet drobnym upominkiem możemy sprawić komuś ogromną radość. W sztuce obdarowywania ważna jest jednak nie tylko wartość (niekoniecznie materialna, ale raczej emocjonalna) prezentu, ale także forma jego przekazania. Warto więc starannie opakować upominek oraz celebrować moment wręczania.

Czytaj więcej: Etykieta przy stole: Jak jeść ryby?

Niektóre ryby (np. pstrągi i śledzie) podaje się dość często nie w formie filetów, a w całości. Dzięki temu sposobowi serwowania ryba wygląda imponująco i dłużej zachowuje ciepło. Problem pojawia się wtedy, kiedy np. w towarzystwie współbiesiadników mamy zamiar elegancko pozbawić ją ości. Jak zgodnie z zasadami savoir vivre’u przy stole jadać ryby?

Czytaj więcej: Trudne potrawy: Szaszłyk

Szaszłyk to potrawa, której ostateczna forma zależy od fantazji kucharza. Wydaje się nieskomplikowany w przyrządzaniu. Niekiedy sprawia trudności w jedzeniu. W niektórych restauracjach serwuje się jego składniki elegancko rozłożone na talerzu. Jak jednak jeść szaszłyk wtedy, kiedy podany zostaje wraz z rożnem?

Czytaj więcej: Etykieta przy stole: Zupy

Podawane są w głębokich talerzach (te gęste, z dodatkami) albo w filiżankach (tzw. czyste lub o kremowej konsystencji). Jak elegancko oraz zgodnie z zasadami savoir vivre’u przy stole jeść zupy? Czy te serwowane w filiżance można spożywać przy pomocy łyżki? Czy pod koniec jedzenia wypada przechylić talerz? Podajemy parę wskazówek.

Czytaj więcej: Jak elegancko jeść spaghetti?

Jedzenie spaghetti może sprawiać kłopot – szczególnie, kiedy makaronowi towarzyszy pomidorowy sos, którym łatwo się poplamić. Do perfekcji w spożywaniu potrawy doszli Włosi: posługują się widelcem, jednak z obaw przed poplamieniem odzieży układają sobie pod brodami serwety. Jak jeść spaghetti?

Czytaj więcej: Zasady wręczania oraz przyjmowania wizytówek

Wydaje się, że o biletach wizytowych oraz rytuale ich wręczania napisano i powiedziano już wszystko. Dlaczego jednak wciąż zdarza się nam zapominać o ważnych elementach wizytówkowej etykiety? Czy można zapobiec kłopotliwym sytuacjom, trzymając w dłoni elegancki bilet? Jak zachować się w trakcie wymiany wizytówek z osobami pochodzącymi z innych krajów?

Czytaj więcej: Trudne potrawy: Karczochy

Karczochy należą do kategorii smakołyków, których jedzenie wymaga nie tylko czasu, ale i wyczucia: zjada się bowiem jedynie płatki warzywa. W eleganckich restauracjach serwuje się do nich sos (w osobnej miseczce). Zastawie towarzyszą: woda do mycia rąk oraz talerz na resztki. Jak podawać i jeść karczochy?

Współczesne maniery, czyli jak się zachowywać w drodze na szczyt

Niezwykły duet: światowej sławy ekspertka w dziedzinie etykiety i gwiazda amerykańskiego kina – prywatnie babcia i wnuczka – w lekcjach dobrego wychowania. Dorothea radzi, a Liv komentuje. W książce znajdziesz wiele praktycznych wskazówek. Według magazynu „Vogue” jest to jeden z najlepszych poradników savoir-vivre’u.

Czytaj więcej: Współczesne maniery, czyli jak się zachowywać w drodze na szczyt

Ciasteczka

Pliki ciasteczek wykorzystywane są przez wortal Koneserzy.pl w celach statystycznych oraz w celu zapewnienia poprawnego funkcjonowania strony internetowej. W dowolnym momencie, korzystając z ustawień przeglądarki, dostosować możesz poziom wykorzystania plików cookies przez przeglądarkę.

Polityka prywatności

Dobrowolne zgłoszenie się do listy newslettera umożliwia otrzymywanie cyklicznych informacji drogą mailową. Zapewniamy bezpieczeństwo przechowywania adresów e-mail oraz gwarancję nieudostępniania ich osobom lub podmiotom trzecim.

Prawa autorskie

Copyright by www.koneserzy.pl. Idea oraz wszelkie elementy tekstowe i graficzne wortalu chronione są prawem autorskim. Kopiowanie i publikowanie zamieszczonych w wortalu artykułów lub ich fragmentów oraz zdjęć i filmów bez zgody www.koneserzy.pl zabronione.