Czytaj więcej: Posiłki na wolnym powietrzu

Wiosną budzi się w nas chęć do biesiadowania pod gołym niebem, która trwa aż do późnego lata. Kiedy świeci słońce, a temperatura powietrza jest sprzyjająca, doceniamy możliwość spożywania posiłków na wolnym powietrzu. Niektórzy uważają nawet, że jedzenie śniadań, obiadów czy kolacji w otoczeniu natury, w ogrodzie albo na tarasie wpływa na poprawę apetytu.

Czytaj więcej: Owoce w koktajlach i oliwki w martini

Trzymając w dłoniach elegancki koktajl często zastanawiamy się, co zrobić ze zdobiącą go misterną dekoracją. Zazwyczaj dzieje się tak wtedy, kiedy owa dekoracja jest jadalna i zachęca swoim wyglądem do tego, aby po nią sięgnąć. Czy wypada spożywać owoce zdobiące alkoholowe koktajle i drinki? Co zrobić z oliwką zanurzoną w martini?

Czytaj więcej: Wybieramy się na przyjęcie i imprezę

Chętnie przyjmujemy zaproszenia na wszelkie przyjęcia i imprezy – szczególnie od osób, które potrafią je urządzać i umiejętnie pełnić rolę gospodarzy. Cenimy dobrą zabawę oraz rozrywkę, jaką przynoszą świetnie zorganizowane spotkania towarzyskie. Jako goście pragniemy dobrze wypaść w oczach tych, na których nam zależy, czyli m.in. gospodarzy. 

Czytaj więcej: Prezenty, czyli co wypada wręczać, a czego lepiej unikać

Perfumy, książka czy krawat? A może kupon na zakupy lub praktyczny sprzęt domowy? Przed takimi dylematami stawia nas życie tuż przed urodzinami, imieninami i innymi jubileuszami bliskich osób, a szczególnie podczas zakupowej gorączki w grudniu. Odpowiednio dobrany prezent sprawi radość, a nietrafiony – wprawi w zakłopotanie.

Czytaj więcej: Savoir-vivre a telefony komórkowe, czyli gdzie i kiedy nie wypada rozmawiać przez komórkę

Niektórzy właściciele telefonów komórkowych zapominają o dobrych obyczajach, korzystając z nich wszędzie oraz w każdej okoliczności. Gdzie oraz kiedy trzeba wyłączyć komórkę? W jakich sytuacjach nie należy jej odbierać? Dlaczego na miano niekulturalnych zasługują osoby, które w miejscach publicznych głośno rozmawiają przez telefon?

Czytaj więcej: Jak jeść podczas bankietu i przyjęcia na stojąco?

Jak powinni zachowywać się goście, kiedy samodzielnie sięgają po potrawy? W jaki sposób elegancko oraz zgodnie z zasadami savoir vivre’u jeść na przyjęciu na stojąco? O czym warto pamiętać, nakładając dania na talerz? Czy w czasie bankietu należy posługiwać się nożem i widelcem, czy jedynie widelcem?

Czytaj więcej: Dobre i złe restauracje

W ocenie poziomu restauracji (a szerzej: lokalu gastronomicznego) bierze udział wiele czynników. Może się wydawać, że tym jedynym, ostatecznym i decydującym jest jedzenie, jakie zostaje nam podane. Sprawa nie jest jednak tak prosta. Czy jesteśmy bowiem w stanie przymknąć oko na grzechy restauratorów, jeżeli danie zadawala nasz zmysł smaku?

Czytaj więcej: Etykieta przy stole: Owoce

W sytuacjach kameralnych i nieoficjalnych oraz w towarzystwie najbliższych zazwyczaj jadamy owoce (np. jabłka, gruszki czy brzoskwinie) w sposób dla nas najwygodniejszy: trzymając w dłoniach i ogryzając. Nie wypada jednak tak postępować na uroczystych przyjęciach i bankietach. Jak elegancko oraz zgodnie z zasadami etykiety przy stole jeść owoce?

Czytaj więcej: Sery na przyjęciu i w restauracji

Ser świetnie sprawdza się na różnych przyjęciach – szczególnie tych na stojąco lub w formie bufetu, kiedy goście samodzielnie sięgają po potrawy. Możemy się spodziewać, że we Francji zaserwowany zostanie nam na deser. Jak odpowiednio podawać ser oraz elegancko jeść ten serwowany w restauracji i na przyjęciu?

Czytaj więcej: Trudne potrawy: Kawior

Kawior to prawdziwa gratka dla koneserów i jeden z najdroższych smakołyków. Najcenniejsza jest jego czarna odmiana. Jak elegancko podawać kawior? Otóż najlepiej serwować go w niewielkich naczyniach ułożonych na półmiskach z lodem, w towarzystwie ćwiartek cytryn. Jak jeść kawior?

Współczesne maniery, czyli jak się zachowywać w drodze na szczyt

Niezwykły duet: światowej sławy ekspertka w dziedzinie etykiety i gwiazda amerykańskiego kina – prywatnie babcia i wnuczka – w lekcjach dobrego wychowania. Dorothea radzi, a Liv komentuje. W książce znajdziesz wiele praktycznych wskazówek. Według magazynu „Vogue” jest to jeden z najlepszych poradników savoir-vivre’u.

Czytaj więcej: Współczesne maniery, czyli jak się zachowywać w drodze na szczyt

Ciasteczka

Pliki ciasteczek wykorzystywane są przez wortal Koneserzy.pl w celach statystycznych oraz w celu zapewnienia poprawnego funkcjonowania strony internetowej. W dowolnym momencie, korzystając z ustawień przeglądarki, dostosować możesz poziom wykorzystania plików cookies przez przeglądarkę.

Polityka prywatności

Dobrowolne zgłoszenie się do listy newslettera umożliwia otrzymywanie cyklicznych informacji drogą mailową. Zapewniamy bezpieczeństwo przechowywania adresów e-mail oraz gwarancję nieudostępniania ich osobom lub podmiotom trzecim.

Prawa autorskie

Copyright by www.koneserzy.pl. Idea oraz wszelkie elementy tekstowe i graficzne wortalu chronione są prawem autorskim. Kopiowanie i publikowanie zamieszczonych w wortalu artykułów lub ich fragmentów oraz zdjęć i filmów bez zgody www.koneserzy.pl zabronione.