Czytaj więcej: Kolory odzieży, dress code w biznesie i elegancja

Barwy wywierają silny wpływ. Dotyczy to nie tylko np. wystroju wnętrz, w jakich przebywamy i potraw, po które sięgamy, ale także wybieranej przez nas odzieży. Symbolika kolorów ma ścisłe związki z kulturą i tradycją. Niektóre barwy uważane są za eleganckie, inne zalicza się do kategorii takich, po które nie powinno się sięgać m.in. w biznesie.

Czytaj więcej: Wytworne obyczaje, klasa i wizerunek a pierwsze wrażenie

Choć słowo „wytworny” kojarzy nam się zazwyczaj z elegancją w wyglądzie, to można nim również określić styl zachowania. W słownikach przymiotnik opisywany jest nie tylko jako synonim szyku, ale także kurtuazji. Dobre maniery, które składają się na wytworność, potwierdzają klasę. Wymienione elementy budują wizerunek już w pierwszych minutach spotkania.

Czytaj więcej: Czego nie należy robić przy jedzeniu

Spożywając posiłki w towarzystwie (w restauracji, na przyjęciu, podczas spotkania towarzyskiego) zdarza nam się – zazwyczaj nieświadomie – robić rzeczy, które uznawane są za nieeleganckie. Pewne zachowania związane są z nawykami z dzieciństwa, inne wynikają z negatywnych przyzwyczajeń. Siedem ważnych zasad, złe obyczaje kulinarne i savoir-vivre przy stole.

Czytaj więcej: Slow life wiosną – sposoby na spowolnienie

Ta pora roku kojarzy się nam zazwyczaj z nowych otwarciem: w myślach pojawiają się niebanalne idee, a w duszy – potrzeba przeprowadzenia głębokich zmian. Czy wiosna to dobra pora roku na to, aby pomyśleć o zwolnieniu tempa życia? Może bardziej pasuje do niej przyspieszenie prędkości działania?

Czytaj więcej: Etykieta przy stole: Oliwki

Oliwki to malowniczy element kulinarny. Występują w różnych odmianach i wariantach smakowych: zielone i czarne, nadziewane papryką, migdałami, anchois. Mawia się, że do ich aromatu należy się przyzwyczaić (nie wszystkim smakują bowiem od pierwszego razu). W jaki sposób podawać oliwki? Jak je jeść zgodnie z zasadami dobrych obyczajów przy stole?

Czytaj więcej: Sztuka rozmowy, czyli jak konwersować w towarzystwie

Prowadzenie rozmów należy bez wątpienia do najważniejszych umiejętności towarzyskich. Osoby, które chcą uchodzić za kulturalne i obyte, powinny wiedzieć, w jaki sposób rozpoczynać oraz kontynuować dialog – również w kontaktach z nowo poznanymi ludźmi. Jak umiejętnie prowadzić konwersacje oraz swobodnie rozmawiać w towarzystwie?

Czytaj więcej: Drzemka „power nap”. Dlaczego warto spać w ciągu dnia

Drzemanie to wyjątkowo przyjemny stan. Okazuje się, że jest również bardzo zdrowe. W ostatnich latach wraca do łask – między innymi za sprawą naukowców, którzy widzą w nim wiele korzyści. Co oznacza pojęcie „power nap”? Dlaczego warto w ciągu dnia ucinać sobie regenerujące drzemki? Jak się do nich przygotować?

Czytaj więcej: Slow Travel – powolne podróżowanie

Dzięki podróżowaniu rozwijamy się i poszerzamy horyzonty. Pobyt w nieznanym miejscu powoduje, że odrywamy się od codzienności, odpoczywamy i kolekcjonujemy nowe przeżycia. Niestety coraz częściej i w ten fragment życia wdziera się pośpiech. W jaki sposób podróżować w powolny sposób? Kim jest niespieszny turysta?

Czytaj więcej: Etykieta przy stole: Jak jeść homary i langusty?

Owoce morza często sprawiają nam trudności w jedzeniu. Okazuje się jednak, że ich spożywanie nie jest tak skomplikowane, jak może się w pierwszych chwilach wydawać – warto w każdym razie próbować i zdobywać doświadczenie. Jak wprawnie i elegancko jeść takie owoce morza, jak homary i langusty?

Czytaj więcej: Dobry ton i ponadczasowe obyczaje towarzyskie

Pewne reguły obyczajowe są zawsze aktualne – mimo wielu lat, jakie upłynęły od czasu, kiedy je popularyzowano. Nie dotyczy to wszystkich zasad: niektóre z nich albo się zestarzały, albo wydają się śmieszne ze współczesnego punktu widzenia. Nad jakimi z nich mimo wszystko warto się pochylić? Co możemy znaleźć w starych podręcznikach dobrych manier?

Życie towarzyskie w XIX wieku

Czasy Belle époque wydają się ze współczesnego punktu widzenia fascynujące. Wpływ na to ma bez wątpienia wspaniała moda, niezwykła atmosfera i szczypta tajemniczości, jaka towarzyszyła tamtym latom. Miłośnikom dawnych obyczajów i historycznych ciekawostek polecamy książkę „Życie towarzyskie w XIX wieku. Wspaniałe czasy Belle époque” Agnieszki Lisak.

Ciasteczka

Pliki ciasteczek wykorzystywane są przez wortal Koneserzy.pl w celach statystycznych oraz w celu zapewnienia poprawnego funkcjonowania strony internetowej. W dowolnym momencie, korzystając z ustawień przeglądarki, dostosować możesz poziom wykorzystania plików cookies przez przeglądarkę.

Polityka prywatności

Dobrowolne zgłoszenie się do listy newslettera umożliwia otrzymywanie cyklicznych informacji drogą mailową. Zapewniamy bezpieczeństwo przechowywania adresów e-mail oraz gwarancję nieudostępniania ich osobom lub podmiotom trzecim.

Prawa autorskie

Copyright by www.koneserzy.pl. Idea oraz wszelkie elementy tekstowe i graficzne wortalu chronione są prawem autorskim. Kopiowanie i publikowanie zamieszczonych w wortalu artykułów lub ich fragmentów oraz zdjęć i filmów bez zgody www.koneserzy.pl zabronione.