fot. iStockPhoto.com
fot. iStockPhoto.com

Wygląda nieszczególnie, pachnie mało zachęcająco, a mimo to stanowi narodowy przysmak. Przyrządzany jest zgodnie z tradycyjną recepturą i spożywany od pokoleń. Dla częstowanych nim turystów stanowi nie lada wyzwanie – nie łatwo jest bowiem rozsmakować się w takim specjale, skoro nie jada się go od dzieciństwa.

Jedną z bardziej niezwykłych rybnych narodowych specjalności jest „surströmming” –śledź po szwedzku. Międzynarodową sławę zawdzięcza on bez wątpienia nie tyle smakowi, ile niezwykłej woni, która – nie da się ukryć – nie należy ani do przyjemnych, ani łagodnych.

Specjał tradycyjny
Śledź przygotowywany jest w tradycyjny i znany od pokoleń sposób. Należy do najbardziej niezwykłych rybnych specjałów w Europie. „Surströmming” to kulinarna tradycja wywodząca się z czasów, kiedy Szwecja była biednym krajem. Ryby soli się, poddaje ok. dwumiesięcznemu kiszeniu w beczkach, a potem zamyka w puszkach, w których nadal fermentują. Nie należy się więc dziwić, że taki sposób przygotowywania śledzi owocuje niezwykłą wręcz wonią, nieporównywalną z zapachem innym kulinarnych specjałów.

Wonny śledzik
Sami Szwedzi, których cechą narodową jest dystans do rzeczywistości, potrafią żartować ze swojego zamiłowania do rybki w puszkach, których otwieranie wiąże się z ryzykiem porażenia mieszkania wonią zgnilizny, jakiej nie łatwo się pozbyć. Mężnie celebrują jednak doroczne sierpniowe święto „surströmming”, wynosząc metalowe pojemniki ze sfermentowanym śledziem do ogrodu i otwierając je np. pod wodą. Nieprzyzwyczajonym do porażającej woni specjału obcokrajowcom Szwedzi zabraniają uczestniczyć w procesie otwierania pojemników ze śledziem.

Metoda serwowania
W jaki sposób Szwedzi serwują swój narodowy specjał? Po wypatroszeniu i oddzieleniu od ości, kroją lub rozgniatają rybę na małe kawałki. Następnie przygotowują obłożone cebulą i gotowanymi ziemniakami kanapki ze śledziem, do których podają „filmjölk” – skandynawskie kwaśne mleko. Amatorom obcych smaków oraz koneserom nietypowych kulinarnych rozwiązań, którzy odwiedzają Szwecję, polecamy spróbowanie tego specjału o nietypowej woni.

Współczesne maniery, czyli jak się zachowywać w drodze na szczyt

Niezwykły duet: światowej sławy ekspertka w dziedzinie etykiety i gwiazda amerykańskiego kina – prywatnie babcia i wnuczka – w lekcjach dobrego wychowania. Dorothea radzi, a Liv komentuje. W książce znajdziesz wiele praktycznych wskazówek. Według magazynu „Vogue” jest to jeden z najlepszych poradników savoir-vivre’u.

Czytaj więcej: Współczesne maniery, czyli jak się zachowywać w drodze na szczyt

Ciasteczka

Pliki ciasteczek wykorzystywane są przez wortal Koneserzy.pl w celach statystycznych oraz w celu zapewnienia poprawnego funkcjonowania strony internetowej. W dowolnym momencie, korzystając z ustawień przeglądarki, dostosować możesz poziom wykorzystania plików cookies przez przeglądarkę.

Polityka prywatności

Dobrowolne zgłoszenie się do listy newslettera umożliwia otrzymywanie cyklicznych informacji drogą mailową. Zapewniamy bezpieczeństwo przechowywania adresów e-mail oraz gwarancję nieudostępniania ich osobom lub podmiotom trzecim.

Prawa autorskie

Copyright by www.koneserzy.pl. Idea oraz wszelkie elementy tekstowe i graficzne wortalu chronione są prawem autorskim. Kopiowanie i publikowanie zamieszczonych w wortalu artykułów lub ich fragmentów oraz zdjęć i filmów bez zgody www.koneserzy.pl zabronione.