fot. iStockPhoto.com
fot. iStockPhoto.com

Poszukując oryginalnych i jednocześnie wykwintnych smaków, zdarza nam się sięgać po produkty i potrawy regionalne, których receptury znane są od stuleci. Stowarzyszenie Slow Food, propagujące wysokojakościową żywność wytwarzaną w sposób przyjazny środowisku, poleca w ramach tzw. Arki Smaku szczególne artykuły.

Dobre produkty i potrawy wymagają czasu oraz uwagi – zarówno w trakcie ich przyrządzania, jak i spożywania. W ostatnich dziesięcioleciach wiele artykułów spożywczych znikło lub uległo zapomnieniu – zadaniem projektu Arka Smaku jest więc ochrona tego, co w kwestii jedzenia warte ocalenia. Na liście znajdziemy więc tradycyjne potrawy, regionalne warzywa i owoce, a nawet zagrożone wyginięciem zwierzęta hodowlane.

Narodowe specjały
Na listach narodowych produktów objętych szczególną opieką Stowarzyszenia Slow Food znalazły się takie specjały, jak: marokański olej arganowy, ziemniaki andyjskie z Peru, wanilia z Madagaskaru, śliwki slatko z Bośni i Hercegowiny, a także czarna fasola tolosa z Hiszpanii. Szczególnie miejsce zajmują sery wytwarzane w sposób tradycyjny: m.in. tybetański z mleka jaków oraz cheddar z angielskiego hrabstwa Somerset.

Polskie smakołyki
Polska lista produktów polecanych przez Stowarzyszenie Slow Food obejmuje sery produkowane w sposób tradycyjny: m.in. oscypka i bryndzę. Spis wędlin otwiera kiełbasa lisiecka. Na liście rekomendowanych trunków znajdziemy miody pitne i nalewki wytwarzane na sposób staropolski, a także tzw. żywe piwo (niepasteryzowane). Polskimi slow food-owymi specjałami są także miody, powidła, konfitury i soki owocowe produkowane przez certyfikowanych wytwórców.

Regionalne pomysły
Na organizowanych co dwa lata w Turynie Salonach Smaku spotykają się producenci artykułów oryginalnych, wytwarzanych w sposób tradycyjny, a także przyjazny środowisku oraz człowiekowi. Każdy Salone de Gusto gromadzi rzesze smakoszy i koneserów z całego świata, którzy degustują regionalne smakołyki produkowane nie tylko według receptur znanych od wielu lat, ale także innowacyjnych. Do takich slow food-owych nowości zaliczyć można m.in. ocet pistacjowy i olej z włoskich orzechów.

Współczesne maniery, czyli jak się zachowywać w drodze na szczyt

Niezwykły duet: światowej sławy ekspertka w dziedzinie etykiety i gwiazda amerykańskiego kina – prywatnie babcia i wnuczka – w lekcjach dobrego wychowania. Dorothea radzi, a Liv komentuje. W książce znajdziesz wiele praktycznych wskazówek. Według magazynu „Vogue” jest to jeden z najlepszych poradników savoir-vivre’u.

Czytaj więcej: Współczesne maniery, czyli jak się zachowywać w drodze na szczyt

Ciasteczka

Pliki ciasteczek wykorzystywane są przez wortal Koneserzy.pl w celach statystycznych oraz w celu zapewnienia poprawnego funkcjonowania strony internetowej. W dowolnym momencie, korzystając z ustawień przeglądarki, dostosować możesz poziom wykorzystania plików cookies przez przeglądarkę.

Polityka prywatności

Dobrowolne zgłoszenie się do listy newslettera umożliwia otrzymywanie cyklicznych informacji drogą mailową. Zapewniamy bezpieczeństwo przechowywania adresów e-mail oraz gwarancję nieudostępniania ich osobom lub podmiotom trzecim.

Prawa autorskie

Copyright by www.koneserzy.pl. Idea oraz wszelkie elementy tekstowe i graficzne wortalu chronione są prawem autorskim. Kopiowanie i publikowanie zamieszczonych w wortalu artykułów lub ich fragmentów oraz zdjęć i filmów bez zgody www.koneserzy.pl zabronione.