fot. Dollar Photo Club
fot. Dollar Photo Club

Ten smakołyk przynosi orzeźwienie nawet w najbardziej upalne dni. Granita często mylona jest z sorbetem, z którym jest jedynie spokrewniona. Koneserzy doceniają ją w wersji cytrynowej – wyjątkowo orzeźwiającej, a także kawowej – niezwykle wykwintnej. We Włoszech granitę podaje się często z pieczywem. Najsmaczniejszą zjemy w jej ojczyźnie – na Sycylii.

Często uważa się, że granita i sorbet to ten sam deser, co niestety nie jest prawdą. Mylić może jednak smak – zazwyczaj owocowy i bardzo orzeźwiający, a także duża zawartość wody, dzięki której oba specjały doskonale gaszą pragnienie. Choć granita jest bardzo podobna do sorbetu, to oba smakołyki różną się strukturą: pierwszy z nich jest mocno rozdrobniony (i złożony z drobnych bryłek), a drugi – jednorodny. Nazwa granita pochodzi od łacińskiego słowa granum, oznaczającego ziarno. Tłumaczy to doskonale, dlaczego krystaliczna forma jest tak ważna w przypadku tego specjału.

Sycylijski przysmak
Granita pochodzi z Sycylii – to właśnie Sycylijczycy nie tylko dopracowali jej recepturę, ale także wyspecjalizowali się w przyrządzaniu tego smakołyku w wielu smakach. Najpopularniejsza jest oczywiście cytrynowa i pomarańczowa (przyrządzana z sycylijskich cytrusów), jednak próbować możemy także migdałowej i miętowej. Koneserzy szczególnie polecają granitę kawową oraz czekoladową. Często dodaje się do niej mielone migdały lub kawę – oba składniki zaostrzają aromat. Po takie mrożone (i bardzo chłodzące) smakołyki sięgamy zazwyczaj na deser, choć nie musi być to regułą: Sycylijczycy serwują granitę również na śniadanie, z pieczywem (np. z pszenną bułeczką lub z drożdżową brioszką).

Domowym sposobem
Granitę przyrządza się z soku (zazwyczaj z owoców) oraz z cukru. Bazą deseru może być także mocny napar kawy lub mięty. Tradycjonaliści przygotowują granitę bez użycia maszynki do lodów – my również możemy wykonać ją w warunkach domowych. Aby uzyskać strukturę złożoną z drobnych kryształów, należy w trakcie zamrażania kilkakrotnie przemieszać masę (np. z pomocą widelca). Uwadze polecamy nieskomplikowany przepis na tradycyjną granitę cytrynową, który podajemy poniżej.

Granita cytrynowa
Składniki (na cztery porcje):
500 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryn (z ok. siedmiu-ośmiu dorodnych sztuk)
500 ml wody
300 g cukru
skórka starta z jednej cytryny (owoc należy najpierw sparzyć wrzątkiem)

Sposób przygotowania:
Wodę wymieszać z cukrem, a następnie gotować ok. 10 minut – do momentu, aż płyn lekko zgęstnieje. Odstawić do wystudzenia. Posługując się sitkiem dodać do syropu sok z cytryn. Całość wymieszać. Odstawić na ok. pół godziny, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodać do płynu skórkę cytryny. Wstawić na ok. cztery godziny do zamrażalnika. Raz na ok. 30-40 minut przemieszać całość widelcem. Przed podaniem na stół raz jeszcze wymieszać. Serwować w szklanych pucharkach lub w wysokich szklankach. Granitę można przystroić owocami sezonowymi lub listkami świeżych ziół (np. mięty lub szałwii). Polecamy także podanie jej z drożdżową bułeczką, kawałkiem ciasta z owocami, kruchym ciastkiem lub z biszkoptem.


Polecamy także inne artykuły:

Wykwintne włoskie sorbety z cytryną w roli głównej

Sorbet, granita, lody wodne - lekkie mrożone desery


Życie towarzyskie w XIX wieku

Czasy Belle époque wydają się ze współczesnego punktu widzenia fascynujące. Wpływ na to ma bez wątpienia wspaniała moda, niezwykła atmosfera i szczypta tajemniczości, jaka towarzyszyła tamtym latom. Miłośnikom dawnych obyczajów i historycznych ciekawostek polecamy książkę „Życie towarzyskie w XIX wieku. Wspaniałe czasy Belle époque” Agnieszki Lisak.

Ciasteczka

Pliki ciasteczek wykorzystywane są przez wortal Koneserzy.pl w celach statystycznych oraz w celu zapewnienia poprawnego funkcjonowania strony internetowej. W dowolnym momencie, korzystając z ustawień przeglądarki, dostosować możesz poziom wykorzystania plików cookies przez przeglądarkę.

Polityka prywatności

Dobrowolne zgłoszenie się do listy newslettera umożliwia otrzymywanie cyklicznych informacji drogą mailową. Zapewniamy bezpieczeństwo przechowywania adresów e-mail oraz gwarancję nieudostępniania ich osobom lub podmiotom trzecim.

Prawa autorskie

Copyright by www.koneserzy.pl. Idea oraz wszelkie elementy tekstowe i graficzne wortalu chronione są prawem autorskim. Kopiowanie i publikowanie zamieszczonych w wortalu artykułów lub ich fragmentów oraz zdjęć i filmów bez zgody www.koneserzy.pl zabronione.