fof. Fotolia
fof. Fotolia

Arbuz doskonale gasi pragnienie, ponieważ składa się aż w 92% z wody. Ma orzeźwiający smak (dzięki zawartości kwasu cytrynowego i jabłkowego), więc chętnie sięgamy po niego w upalne dni. Cenią go m.in. Grecy, serwując pod postacią pysznych i lekkich przekąsek. Proponujemy mus z arbuza z cytryną i miętą – według przepisu pochodzącego z tego malowniczego kraju.

Kochamy arbuzy – mimo, że składają się przede wszystkim z wody i nie zawierają ani wielu witamin, ani minerałów. Posiadają jednak przeciwutleniacze, które spowalniają proces starzenia oraz hamują rozwój komórek nowotworowych. Zawarta w arbuzach cytrulina (aminokwas) wspomaga pracę serca. Te owoce poprawiają przemianę materii, a także działają moczopędnie – proponuje się je więc osobom cierpiącym na infekcje układu moczowego oraz choroby nerek. Ponieważ arbuz ma również działanie ściągające i tonizujące, więc polecamy jest (m.in. pod postacią maseczek) na problemy skórne (zapalenia, zajady).

Ten owoc doskonale gasi pragnienie, więc chętnie sięgamy po niego w czasie upałów. Zawarte w nim kwasy (cytrynowy oraz jabłkowy) tworzą charakterystyczny orzeźwiający smak. Arbuza tradycyjnie spożywamy samodzielnie – po podzieleniu na kawałki (i pozbawieniu skóry). Świetnie sprawdza się również w sałatkach – zarówno owocowych, jak i tych z warzywami. Nieźle komponuje się z serem (np. typu feta), a także ze świeżymi ziołami (m.in. z bazylią, pietruszką, miętą). Arbuz po pokrojeniu oddaje wodę – najlepiej więc dodawać go do potraw tuż przed podaniem na stół.

Z wyśmienitych przekąsek słyną m.in. Grecy. W przepisach pochodzących z tego kraju znaleźliśmy nieskomplikowaną recepturę musu z arbuza, z dodatkiem cukru i soku z cytryny. Tę orzeźwiającą przekąskę, którą można podawać nie tylko jako deser po posiłku, ale także w ciągu dnia, serwuje się po schłodzeniu.

Mus z arbuza z cytryną i miętą – przepis kuchni greckiej
Czas przygotowania: 15 minut
Czas chłodzenia: dwie-trzy godziny
Liczba porcji: sześć

Składniki
1,5 kg arbuza
łyżka stołowa soku z cytryny
25 g cukru pudru
gałązki świeżej mięty (lub szałwii) i ewentualnie plasterki cytryny do przybrania

Sposób przyrządzenia
Arbuza umyć, pokroić na kawałki, pozbawić skóry i usunąć pestki. Zmiksować owoc z cukrem. Przecedzić (w masie mogą znaleźć się kolejne pestki). Następnie dodać do musu sok z cytryny i wymieszać. Wstawić do lodówki i chłodzić ok. dwóch-trzech godzin. Raz jeszcze przemieszać, a następnie przełożyć do szklanek lub pucharków. Przed podaniem mus można przystroić gałązkami świeżej mięty (lub szałwii), a brzegi naczynia ewentualnie ozdobić plasterkami cytryny.

Życie towarzyskie w XIX wieku

Czasy Belle époque wydają się ze współczesnego punktu widzenia fascynujące. Wpływ na to ma bez wątpienia wspaniała moda, niezwykła atmosfera i szczypta tajemniczości, jaka towarzyszyła tamtym latom. Miłośnikom dawnych obyczajów i historycznych ciekawostek polecamy książkę „Życie towarzyskie w XIX wieku. Wspaniałe czasy Belle époque” Agnieszki Lisak.

Czytaj więcej: Życie towarzyskie w XIX wieku

Ciasteczka

Pliki ciasteczek wykorzystywane są przez wortal Koneserzy.pl w celach statystycznych oraz w celu zapewnienia poprawnego funkcjonowania strony internetowej. W dowolnym momencie, korzystając z ustawień przeglądarki, dostosować możesz poziom wykorzystania plików cookies przez przeglądarkę.

Polityka prywatności

Dobrowolne zgłoszenie się do listy newslettera umożliwia otrzymywanie cyklicznych informacji drogą mailową. Zapewniamy bezpieczeństwo przechowywania adresów e-mail oraz gwarancję nieudostępniania ich osobom lub podmiotom trzecim.

Prawa autorskie

Copyright by www.koneserzy.pl. Idea oraz wszelkie elementy tekstowe i graficzne wortalu chronione są prawem autorskim. Kopiowanie i publikowanie zamieszczonych w wortalu artykułów lub ich fragmentów oraz zdjęć i filmów bez zgody www.koneserzy.pl zabronione.