fot. iStockPhoto.com
fot. iStockPhoto.com

Ten deser to jeden z ważniejszych elementów włoskiej tradycji kulinarnej. Ma intensywny śmietankowy aromat. Z odpowiednimi dodatkami – czerwonymi owocami oraz zielonymi listkami mięty – tworzy kompozycję w kolorach włoskiej flagi. Jeden z najsłynniejszych włoskich deserów w letniej odsłonie – w sezonie truskawkowym.

Ten słynny deser wywodzi się z północnych Włoch. Jego nazwa w tłumaczeniu oznacza „gotowaną śmietankę” – to nie dziwi, ponieważ właśnie ten element jest podstawowym składnikiem smakołyku. Panna cotta ma bardzo charakterystyczny kształt, który jest odwzorowaniem naczynia (najczęściej salaterki albo kubeczka), w  jakim tężeje. Deserowi zawsze towarzyszy kolorowy dodatek: najczęściej są to świeże owoce, ale bywa, że jest to słodki sos albo po prostu konfitury.

Śmietankowy deser o włoskim rodowodzie świetnie komponuje się z wieloma owocami: m.in. z malinami, jagodami, poziomkami. My proponujemy użycie truskawek – szczególnie w sezonie na te owoce. Przystrojenie deseru listkami mięty spowoduje, że nabierze on kolorystyki włoskiej flagi.

Prezentujemy włoski przepis na śmietankowy deser o aromacie cytrynowo-waniliowym, podawany ze świeżymi truskawkami i miętą.

Panna cotta z truskawkami i miętą we włoskim przepisie
Czas przygotowania: 30 min
Czas chłodzenia: 5 h
Liczba porcji: 4

Składniki:
jedna szklanka mleka
jedna szklanka gęstej śmietany
dwie łyżki stołowe cukru z naturalną wanilią
półtora łyżeczki żelatyny
skórka z jednej cytryny
kilkanaście świeżych truskawek
kilka listków świeżej mięty

Sposób przyrządzenia:
Cytrynę sparzyć, osuszyć i zetrzeć z niej skórkę (na drobnej tarce). Do rondla wlać mleko i śmietanę oraz wsypać cukier, a następnie wszystko wymieszać. W płynie dokładnie rozpuścić żelatynę. Następnie dodać skórkę z cytryny. Całość podgrzewać na niewielkim ogniu ok. 3-4 minuty, ciągle mieszając (płyn nie powinien się zagotować). Odstawić do wystudzenia. Przelać do czterech salaterek, a następnie wstawić je na kilka godzin do lodówki. Kiedy masa stężeje, delikatnie podważyć ją nożem, obrócić salaterki dnem do góry i umieścić zawartość na deserowych talerzach. Wokół ułożyć oczyszczone i pokrojone na ćwiartki (lub połówki) truskawki. Całość przybrać przed podaniem listkami świeżej mięty. Deser można również ozdobić kilkoma kroplami sosu lub odrobiną konfitury truskawkowej.

Współczesne maniery, czyli jak się zachowywać w drodze na szczyt

Niezwykły duet: światowej sławy ekspertka w dziedzinie etykiety i gwiazda amerykańskiego kina – prywatnie babcia i wnuczka – w lekcjach dobrego wychowania. Dorothea radzi, a Liv komentuje. W książce znajdziesz wiele praktycznych wskazówek. Według magazynu „Vogue” jest to jeden z najlepszych poradników savoir-vivre’u.

Czytaj więcej: Współczesne maniery, czyli jak się zachowywać w drodze na szczyt

Ciasteczka

Pliki ciasteczek wykorzystywane są przez wortal Koneserzy.pl w celach statystycznych oraz w celu zapewnienia poprawnego funkcjonowania strony internetowej. W dowolnym momencie, korzystając z ustawień przeglądarki, dostosować możesz poziom wykorzystania plików cookies przez przeglądarkę.

Polityka prywatności

Dobrowolne zgłoszenie się do listy newslettera umożliwia otrzymywanie cyklicznych informacji drogą mailową. Zapewniamy bezpieczeństwo przechowywania adresów e-mail oraz gwarancję nieudostępniania ich osobom lub podmiotom trzecim.

Prawa autorskie

Copyright by www.koneserzy.pl. Idea oraz wszelkie elementy tekstowe i graficzne wortalu chronione są prawem autorskim. Kopiowanie i publikowanie zamieszczonych w wortalu artykułów lub ich fragmentów oraz zdjęć i filmów bez zgody www.koneserzy.pl zabronione.