fot. iStockPhoto.com
fot. iStockPhoto.com

Oliwki serwujemy najczęściej samodzielnie oraz na zimno. W krajach śródziemnomorskich przyrządza się z nich wiele ciekawych specjałów. Proponujemy inne spojrzenie na ten smakołyk. Polecamy oryginalną oraz wyjątkowo aromatyczną przekąskę na ciepło z zielonych oraz z czarnych oliwek. Specjał wywodzi się z kuchni hiszpańskiej.

Oliwki – zarówno czarne i zielone, jak i te z dodatkami – serwujemy najczęściej samodzielnie. W takiej formie spożywamy je jako przekąskę – np. do wina. Oliwki dodajemy też do sałatek oraz dań kuchni śródziemnomorskiej – m.in. do pizzy. Proponujemy inaczej spojrzeć na ten smakołyk i przyrządzić oryginalną oraz efektowną przekąskę na ciepło w stylu hiszpańskim.

Przygotowanie smakołyku zajmie nam zaledwie kilka minut. Przekąska jest jednak na tyle oryginalna, że może stanowić jeden z elementów przyjęcia w stylu śródziemnomorskim. Można podać ją na początek posiłku – tuż przed daniem głównym. Można również serwować ją podczas wieczorów z winem (np. degustacji).

Oryginalny aromat specjału w hiszpańskim stylu tworzą nie tylko zielone i czarne oliwki (bez pestek oraz bez dodatków), ale także oliwa, czosnek i zioła. Charakter przekąski podkreślają świeże zioła: bazylia oraz pietruszka. 

Składniki
Na przygotowanie ok. ośmiu porcji przekąski potrzebujemy:
• 250 g zielonych oliwek,
• 250 g czarnych oliwek,
• 180 ml oliwy z oliwek,
• ząbek czosnku,
• łyżkę stołową świeżych listów bazylii,
• łyżkę stołową świeżych listów pietruszki.

Sposób przyrządzenia
Oliwki odsączyć. Bazylię oraz pietruszkę umyć, a następnie posiekać. Czosnek obrać oraz rozgnieść. Do rondla wlać oliwę, podgrzać ją na małym ogniu, dodać czosnek, dorzucić bazylię i pietruszkę. Wymieszać i potrzymać na ogniu do momentu, aż oliwa nabierze aromatu ziół i czosnku. Dołożyć oliwki, wymieszać i jeszcze przez chwilę podgrzewać całość na małym ogniu.

Podawanie
Przekąskę z gorących oliwek z czosnkiem i ziołami należy serwować na gorąco. Będzie się elegancko prezentować w niewielkich porcelanowych miseczkach – najlepiej białych. Proponujemy, aby podawać do niej jasne pieczywo (świetnie sprawdzi się m.in. bagietka). Przekąska smakuje wyśmienicie z lekkim białym winem.

Życie towarzyskie w XIX wieku

Czasy Belle époque wydają się ze współczesnego punktu widzenia fascynujące. Wpływ na to ma bez wątpienia wspaniała moda, niezwykła atmosfera i szczypta tajemniczości, jaka towarzyszyła tamtym latom. Miłośnikom dawnych obyczajów i historycznych ciekawostek polecamy książkę „Życie towarzyskie w XIX wieku. Wspaniałe czasy Belle époque” Agnieszki Lisak.

Ciasteczka

Pliki ciasteczek wykorzystywane są przez wortal Koneserzy.pl w celach statystycznych oraz w celu zapewnienia poprawnego funkcjonowania strony internetowej. W dowolnym momencie, korzystając z ustawień przeglądarki, dostosować możesz poziom wykorzystania plików cookies przez przeglądarkę.

Polityka prywatności

Dobrowolne zgłoszenie się do listy newslettera umożliwia otrzymywanie cyklicznych informacji drogą mailową. Zapewniamy bezpieczeństwo przechowywania adresów e-mail oraz gwarancję nieudostępniania ich osobom lub podmiotom trzecim.

Prawa autorskie

Copyright by www.koneserzy.pl. Idea oraz wszelkie elementy tekstowe i graficzne wortalu chronione są prawem autorskim. Kopiowanie i publikowanie zamieszczonych w wortalu artykułów lub ich fragmentów oraz zdjęć i filmów bez zgody www.koneserzy.pl zabronione.