b_360_360_16777215_00_images_is_225.jpg

Trudno uwierzyć, ale ten najsłodszy przysmak nie był przed wiekami słodki. Czekolada, zanim uzyskała smak i formę znaną nam współcześnie, przechodziła różne etapy. Była „napojem bogów”, afrodyzjakiem, przysmakiem majętnych. Pierwszym Europejczykiem, który spróbował jej smaku, był Krzysztof Kolumb.

Dziś większość z nas nie potrafiłaby sobie wyobrazić życia bez słodkich czekoladek, batoników i pralinek. Czekolada nie jest produktem współczesności, choć dopiero w XIX wieku zaczęto wytwarzać ją w formie, jaką znamy współcześnie. Jej początki sięgają czasów, kiedy zaczęto uprawiać kakaowce.

Gorzki napój
Blisko trzy tysiące lat temu u wybrzeży Zatoki Meksykańskiej ziarna kakaowca zainteresowały Olmeków. Kolejnymi cywilizacjami Ameryki Środkowej, jakie uprawiały roślinę dającą kakao, byli Majowie i Aztekowie. To właśnie oni przygotowywali z jej ziaren gorzki i dość ostry napój, przyprawiany m.in. chili i wanilią. Majowie oddawali się jego piciu także podczas wszelakich obrzędów i rytuałów. Dla Azteków ten płynny smakołyk był nie tylko źródłem energii, ale także afrodyzjakiem. Można przypuszczać, iż współczesnym – przyzwyczajonym do słodkiej czekolady, taki napój nie przypadłby do gustu. Nie zapominajmy jednak, że dodawanie do czekolady pikantnego chili (nie tylko do smakołyku w płynie, ale współcześnie także do tabliczek i pralinek) to pomysł wywodzący się od Azteków.

Czekolada w Europie
Pierwszym Europejczykiem, któremu ok. 1502 r. dane było spróbować czekolady, był Krzysztof Kolumb. Napój jednak go nie zachwycił – był bowiem wyjątkowo pikantny i gorzki. Ziarna kakaowca pojawiły się w Hiszpanii w 1528 r. za sprawą konkwistadora Hernána Cortésa. Pierwsi Europejczycy, którzy pijali kakaowy napój, doprawiali go cukrem i wanilią – aromatyczne dodatki spowodowały, że stał się ich przysmakiem.  Czekoladowy smakołyk królował na hiszpańskim dworze. Potem pojawił się we Francji – miało to miejsce na początku XVII wieku, za sprawą hiszpańskiej księżniczki Anny, małżonki Ludwika XIII.

Słodkie tabliczki
Pierwsze pralinki pojawiły się w drugiej połowie XVII wieku: wymyślił je kucharz króla Ludwika XIV, który nosił nazwisko Pralin. Francuzi propagowali czekoladę w kręgach europejskich arystokratów. Nie należy się więc dziwić, że aromat smakołyku znany był początkowo jedynie osobom majętnym. Przełomem w historii czekolady stała się jej produkcja w formie tabliczki. Najpierw Holender Konrad Jan van Houten wyprodukował w 1828 r. odtłuszczone sypkie kakao, które łatwo rozpuszczało się w mleku. Potem Szwajcar Rudolf Lindt w 1879 r. tak połączył i wymieszał składniki, że powstawała smaczna masa o gładkiej konsystencji. Od końca XIX wieku wyroby czekoladowe stawały się coraz bardziej dostępne, popularne, a także wymyślne.

Życie towarzyskie w XIX wieku

Czasy Belle époque wydają się ze współczesnego punktu widzenia fascynujące. Wpływ na to ma bez wątpienia wspaniała moda, niezwykła atmosfera i szczypta tajemniczości, jaka towarzyszyła tamtym latom. Miłośnikom dawnych obyczajów i historycznych ciekawostek polecamy książkę „Życie towarzyskie w XIX wieku. Wspaniałe czasy Belle époque” Agnieszki Lisak.

Ciasteczka

Pliki ciasteczek wykorzystywane są przez wortal Koneserzy.pl w celach statystycznych oraz w celu zapewnienia poprawnego funkcjonowania strony internetowej. W dowolnym momencie, korzystając z ustawień przeglądarki, dostosować możesz poziom wykorzystania plików cookies przez przeglądarkę.

Polityka prywatności

Dobrowolne zgłoszenie się do listy newslettera umożliwia otrzymywanie cyklicznych informacji drogą mailową. Zapewniamy bezpieczeństwo przechowywania adresów e-mail oraz gwarancję nieudostępniania ich osobom lub podmiotom trzecim.

Prawa autorskie

Copyright by www.koneserzy.pl. Idea oraz wszelkie elementy tekstowe i graficzne wortalu chronione są prawem autorskim. Kopiowanie i publikowanie zamieszczonych w wortalu artykułów lub ich fragmentów oraz zdjęć i filmów bez zgody www.koneserzy.pl zabronione.