Czytaj więcej: Setúbal

Barwny tłum na przedpołudniowych zakupach, dorodne owoce i warzywa piętrzące się na stoiskach, a także świeże ryby imponujące wyglądem i wielkością to obraz codzienności hali targowej w Setúbal – malowniczym miasteczku nad zatoką Sado, u podnóża gór Arrábida. Odwiedzamy miejsce, w którym Portugalczycy zaopatrują się w świeże artykuły spożywcze.

Czytaj więcej: Masala chai

W Indiach sprzedawcy herbaty są wszędzie. Nawet w miejscach, w których trudno dostać wodę zdatną do picia, można kupić herbatę. Okrzyk: „Chai! Chai!” budzi podróżnych w nocnych pociągach. Jeśli zdecydujemy się na zakup u takiego sprzedawcy, dostaniemy kubeczek z nieszkliwionej gliny, wypełniony nieprzejrzystym napojem o barwie przypominającej cappuccino.

Czytaj więcej: Kuchnia hiszpańska

Mawia się, że kuchnia hiszpańska jest jedną z bardziej aromatycznych na świecie. Zdaniem koneserów składa się na to wiele elementów: po pierwsze – świetne zestawienia artykułów spożywczych, po drugie – bardzo dobra jakość składników, a po trzecie – iberyjska tradycja kulinarna. Kuchnia Hiszpanii zawdzięcza jednak swój smak obcym wpływom.

Czytaj więcej: Koneser w podróży

Bywają turyści mało aktywni, dla których jedynym sposobem spędzania wolnego czasu jest wylegiwanie się na plaży. Istnieją sportowi zapaleńcy, którzy w czasie letnich wakacji nie rozstają się z maską do nurkowania lub deską surfingową, a zimą – z nartami. Czasami spotykamy także amatorów wyjazdów po dobra materialne spędzających godziny w sklepach i na targach. Jak jednak zachowuje się w podróży koneser?

Czytaj więcej: Najsłynniejsze desery

Deser z purée z gotowanych kasztanów o kształcie ośnieżonego górskiego szczytu czy wyglądające jak trufle lody z ciemnej czekolady z dodatkiem chili? Wykwintny tort o aromacie czekolady, przypraw i moreli, a może „tysiąc płatków” z cienkich warstw ciasta przełożonych kremem i owocami? Najbardziej znane desery m.in. z Włoch, Francji, Austrii i Turcji.

Czytaj więcej: Makaron po włosku

We Włoszech używa się w kuchni dziesiątki rodzajów makaronu: od najprostszych nitek, rurek i świderków, po bardziej wymyślne w kształcie motyli, muszli, a nawet kółek przypominających te od roweru. Dobieranie do potraw określonej odmiany nie jest jednak wynikiem przypadku czy fantazji: Włosi kierują się bowiem określonymi motywami.

Życie towarzyskie w XIX wieku

Czasy Belle époque wydają się ze współczesnego punktu widzenia fascynujące. Wpływ na to ma bez wątpienia wspaniała moda, niezwykła atmosfera i szczypta tajemniczości, jaka towarzyszyła tamtym latom. Miłośnikom dawnych obyczajów i historycznych ciekawostek polecamy książkę „Życie towarzyskie w XIX wieku. Wspaniałe czasy Belle époque” Agnieszki Lisak.

Ciasteczka

Pliki ciasteczek wykorzystywane są przez wortal Koneserzy.pl w celach statystycznych oraz w celu zapewnienia poprawnego funkcjonowania strony internetowej. W dowolnym momencie, korzystając z ustawień przeglądarki, dostosować możesz poziom wykorzystania plików cookies przez przeglądarkę.

Polityka prywatności

Dobrowolne zgłoszenie się do listy newslettera umożliwia otrzymywanie cyklicznych informacji drogą mailową. Zapewniamy bezpieczeństwo przechowywania adresów e-mail oraz gwarancję nieudostępniania ich osobom lub podmiotom trzecim.

Prawa autorskie

Copyright by www.koneserzy.pl. Idea oraz wszelkie elementy tekstowe i graficzne wortalu chronione są prawem autorskim. Kopiowanie i publikowanie zamieszczonych w wortalu artykułów lub ich fragmentów oraz zdjęć i filmów bez zgody www.koneserzy.pl zabronione.