Czytaj więcej: Droga herbaty z Chin do Europy

Kiedy herbata na dobre wzbudziła entuzjazm w Europie, w Państwie Środka była znana od tysiącleci. Chińczycy niechętnie pozbywali się swojego cennego produktu, a Europejczycy byli zdeterminowani, żeby go zdobyć. Kartą przetargową okazało się... opium. Oto, jak długą drogę musiała przebyć herbata, żeby na dobre dotrzeć z Chin do Europy.

Czytaj więcej: Krótka historia czekolady: od gorzkiego napoju do słodkich tabliczek

Trudno uwierzyć, ale ten najsłodszy przysmak nie był przed wiekami słodki. Czekolada, zanim uzyskała smak i formę znaną nam współcześnie, przechodziła różne etapy. Była „napojem bogów”, afrodyzjakiem, przysmakiem majętnych. Pierwszym Europejczykiem, który spróbował jej smaku, był Krzysztof Kolumb.

Czytaj więcej: Biesiady międzynarodowe

Pewne nacje przywiązują wagę do biesiadowania, poświęcając jedzeniu sporo czasu i emocji. Inne wykazują się wręcz wrodzoną kulinarną skromnością i oszczędnością. Niektóre narody mają dość osobliwe przyzwyczajenia związane z kulturą spożywania posiłków. Na co powinniśmy być przygotowani, zasiadając do biesiady w międzynarodowym towarzystwie?

Czytaj więcej: Muzeum pełne pokus

W Kolonii, nad samym brzegiem Renu, w budynku przypominającym statek, mieści się wyjątkowo smakowita instytucja: Imhoff Schokoladenmuseum – muzeum czekolady. Ten znany smakołyk rozbiera się tu na czynniki pierwsze. Już sam początek jest zachęcający – przy kasie biletowej znajduje się pokaźny zapas czekoladek, którymi można częstować się do woli.

Czytaj więcej: Słynne kawiarnie: „A Brasileira” w Lizbonie

Zmęczeni wędrówką po Lizbonie, zatrzymujemy się w jednym z bardziej klimatycznych miejsc: w kawiarni „A Brasileira” przy Rua Garrett. Zamawiamy aromatyczną kawę zwaną „bica” – mocne portugalskie espresso o smolistej konsystencji, które należy pić z cukrem. Wewnątrz stylowego wnętrza unosi się wspaniały zapach świeżo mielonych ziaren wprost z Brazylii.

Czytaj więcej: Guacamole, tapenada i inne słynne pasty

Mają śródziemnomorski albo południowoamerykański rodowód. Przyrządzane są z bakłażanów, awokado, czarnych i zielonych oliwek, bazylii, wędzonej ikry ryb. Na oliwie, z dodatkiem miąższu pieczywa, soku cytryny, kaparów, czosnku, pietruszki, pomidorów, a nawet orzeszków pinii. Podawane jako przystawki albo dodatki do mięs, warzyw, pieczywa, placków typu tortilla.

Czytaj więcej: W samowarze po rosyjsku

W wielu zakątkach świata pijanie herbaty to nie tylko element codzienności, ale także kultury. Tak jest niewątpliwie w Rosji, gdzie przyrządzanie i podawanie tego aromatycznego napoju stanowi od kilku wieków rytuał. Czy spędzając wieczory przed samowarem przy herbacie z konfiturami możemy poznać tajemnice, jakie kryje rosyjska dusza?

Czytaj więcej: Imbir

W chłodne dni imbir jest niezastąpiony. Nie bez powodu w medycynie chińskiej zalicza się go do potraw „gorących”, rozprowadzających po ciele ogień. Poprawia krążenie i wspaniale rozgrzewa, dostarczając ciepło aż do czubków zmarzniętych palców. Z tego powodu jest również stosowany jako remedium na przeziębienie.

Czytaj więcej: Surströmming – śledź po szwedzku

Wygląda nieszczególnie, pachnie mało zachęcająco, a mimo to stanowi narodowy przysmak. Przyrządzany jest zgodnie z tradycyjną recepturą i spożywany od pokoleń. Dla częstowanych nim turystów stanowi nie lada wyzwanie – nie łatwo jest bowiem rozsmakować się w takim specjale, skoro nie jada się go od dzieciństwa.

Czytaj więcej: W poszukiwaniu smaku

Poszukując oryginalnych i jednocześnie wykwintnych smaków, zdarza nam się sięgać po produkty i potrawy regionalne, których receptury znane są od stuleci. Stowarzyszenie Slow Food, propagujące wysokojakościową żywność wytwarzaną w sposób przyjazny środowisku, poleca w ramach tzw. Arki Smaku szczególne artykuły.

Życie towarzyskie w XIX wieku

Czasy Belle époque wydają się ze współczesnego punktu widzenia fascynujące. Wpływ na to ma bez wątpienia wspaniała moda, niezwykła atmosfera i szczypta tajemniczości, jaka towarzyszyła tamtym latom. Miłośnikom dawnych obyczajów i historycznych ciekawostek polecamy książkę „Życie towarzyskie w XIX wieku. Wspaniałe czasy Belle époque” Agnieszki Lisak.

Ciasteczka

Pliki ciasteczek wykorzystywane są przez wortal Koneserzy.pl w celach statystycznych oraz w celu zapewnienia poprawnego funkcjonowania strony internetowej. W dowolnym momencie, korzystając z ustawień przeglądarki, dostosować możesz poziom wykorzystania plików cookies przez przeglądarkę.

Polityka prywatności

Dobrowolne zgłoszenie się do listy newslettera umożliwia otrzymywanie cyklicznych informacji drogą mailową. Zapewniamy bezpieczeństwo przechowywania adresów e-mail oraz gwarancję nieudostępniania ich osobom lub podmiotom trzecim.

Prawa autorskie

Copyright by www.koneserzy.pl. Idea oraz wszelkie elementy tekstowe i graficzne wortalu chronione są prawem autorskim. Kopiowanie i publikowanie zamieszczonych w wortalu artykułów lub ich fragmentów oraz zdjęć i filmów bez zgody www.koneserzy.pl zabronione.