Czytaj więcej: Glögg – szwedzki poncz na czerwonym winie

Glögg to tradycyjny poncz na winie pochodzący ze Szwecji, przyrządzany z aromatycznymi dodatkami, po które chętnie sięgamy zimą. Pełen charakteru napój z rodzynkami, migdałami, imbirem, goździkami, cynamonem oraz z wódką ma działanie rozgrzewające. Polecamy go więc szczególnie na chłodne wieczory.

Czytaj więcej: Kawa z czekoladą i rumem po włosku

Mieszkańcy słonecznej Italii uwielbiają kawę pod każdą postacią. Choć Włochom przypisuje się głównie umiłowanie do espresso czy cappuccino, to nie można odmówić im fantazji w kwestii eksperymentowania ze smakiem. Mocny czarny napar jest w kuchni tego kraju bazą wielu oryginalnych napojów. Jednym z nich jest kawa z czekoladą i rumem.

Czytaj więcej: Podróż kakao przez europejskie pałace - część 2: Przysmak na postne dni i francuskie dylematy

Przedstawiciele europejskich elit zawsze byli smakoszami. Uwielbiali kulinarne nowinki – egzotyczne przyprawy, napoje, słodycze. Pokochali również czekoladę, gdy w XVI i XVII wieku pojawiła się na ich stołach. Ponieważ jednak w państwach, takich jak Hiszpania, Włochy czy Francja, panującą religią był katolicyzm, miłość do zamorskiego przysmaku była wystawiana na ciężką próbę – próbę postu.

Czytaj więcej: Podróż kakao przez europejskie pałace – część 1: Czekolada z kwiatami jaśminu

Kiedy hiszpańscy konkwistadorzy, wracając zza mórz po podboju Nowego Świata, wieźli ze sobą ziarna kakaowca, nie podejrzewali nawet, jak wielką karierę zrobią one w Europie. Stworzony z nich napój w dość krótkim czasie stał się ulubionym przysmakiem elit – początkowo jedynie hiszpańskich, sekretu przyrządzania pienistej czekolady pilnie bowiem strzeżono.

Czytaj więcej: Bacalhau - dorsz po portugalsku

Przysmaki niektórych narodów bywają trudne, a nawet niemożliwe do przełknięcia – szczególnie dla osób, które nie urodziły się w danym kraju. Porażają obrazami i zapachami, do jakich nie jesteśmy przyzwyczajeni. Takim przysmakiem, który nie tylko wygląda nieszczególnie, ale i pachnie mało zachęcająco, jest „bacalhau” – portugalski dorsz.

Czytaj więcej: Jedzenie pałeczkami

Jedzenie pałeczkami jest głęboko osadzone w tradycji dalekowschodniej i uzasadnione z punktu widzenia filozofii panującej w tym regionie świata. Dotyczy to szczególnie filozofii jedzenia. Spożywania potraw z pomocą tych nietypowych sztućców można się nauczyć. Jak w praktyce posługiwać się pałeczkami?

Czytaj więcej: Pu-er – herbata jak wino

Na Zachodzie herbata pu-er staje się coraz popularniejsza dzięki swoim zdrowotnym i odchudzającym właściwościom, w Chinach jest jednak znana już od ponad 1500 lat. Niegdyś sposób jej powstawania był ściśle strzeżoną tajemnicą, a szpiedzy próbujący ją zdobyć byli karani śmiercią. Jako jedyna herbata na świecie, tak jak wino, z wiekiem staje się coraz lepsza.

Czytaj więcej: Honeybush

Na południu Afryki, w okolicach Kapsztadu, w tym samym rejonie, co rooibos, rośnie jego młodszy kuzyn – honeybush. Smakuje bardzo podobnie i jest równie bogaty we właściwości zdrowotne. Honeybush – miodokrzew – to krzew z rodzaju Cyclopia. Swoją nazwę roślina zawdzięcza jasnożółtym kwiatom o zapachu miodu.

Czytaj więcej: Słodka wanilia i zmysłowy cynamon

To bez wątpienia dwie najbardziej aromatyczne i zmysłowe przyprawy. Choć pochodzą z różnych regionów świata, świetnie się komponują i smakowo dopełniają. Słodki zapach wanilii kojarzy się nam m.in. ze świeżymi maślanymi ciasteczkami, a niepokojąca woń cynamonu z aromatycznym piernikiem. Po obie przyprawy chętnie sięga przemysł kosmetyczny.

Czytaj więcej: Droga herbaty z Chin do Europy

Kiedy herbata na dobre wzbudziła entuzjazm w Europie, w Państwie Środka była znana od tysiącleci. Chińczycy niechętnie pozbywali się swojego cennego produktu, a Europejczycy byli zdeterminowani, żeby go zdobyć. Kartą przetargową okazało się... opium. Oto, jak długą drogę musiała przebyć herbata, żeby na dobre dotrzeć z Chin do Europy.

Życie towarzyskie w XIX wieku

Czasy Belle époque wydają się ze współczesnego punktu widzenia fascynujące. Wpływ na to ma bez wątpienia wspaniała moda, niezwykła atmosfera i szczypta tajemniczości, jaka towarzyszyła tamtym latom. Miłośnikom dawnych obyczajów i historycznych ciekawostek polecamy książkę „Życie towarzyskie w XIX wieku. Wspaniałe czasy Belle époque” Agnieszki Lisak.

Ciasteczka

Pliki ciasteczek wykorzystywane są przez wortal Koneserzy.pl w celach statystycznych oraz w celu zapewnienia poprawnego funkcjonowania strony internetowej. W dowolnym momencie, korzystając z ustawień przeglądarki, dostosować możesz poziom wykorzystania plików cookies przez przeglądarkę.

Polityka prywatności

Dobrowolne zgłoszenie się do listy newslettera umożliwia otrzymywanie cyklicznych informacji drogą mailową. Zapewniamy bezpieczeństwo przechowywania adresów e-mail oraz gwarancję nieudostępniania ich osobom lub podmiotom trzecim.

Prawa autorskie

Copyright by www.koneserzy.pl. Idea oraz wszelkie elementy tekstowe i graficzne wortalu chronione są prawem autorskim. Kopiowanie i publikowanie zamieszczonych w wortalu artykułów lub ich fragmentów oraz zdjęć i filmów bez zgody www.koneserzy.pl zabronione.