Czytaj więcej: Potrawy z kasztanów z Ticino

Jesienią królują w naturze i kuszą swoim wyglądem. W niektórych rejonach Europy są smakołykiem. Kiedyś nazywane były „chlebem biedaków” – obecnie traktowane są jak rarytas. W Ticino serwuje się je nie tylko jako przystawkę i dodatek np. do dziczyzny, ale także przygotowuje się z nich mąkę, chleb, konfitury, lody, piwo, a nawet ciasta i torty.

Czytaj więcej: Kawiarnie Paryża

Stolica Francji słynie z kawiarnianego życia. W tym pięknym mieście o niezwykłej historii i cudownej architekturze niemal na każdym rogu ulicy znajdziemy miejsce, w którym można odpocząć, napić się kawy, coś zjeść, podumać. Przedstawiamy kawiarnie Paryża – te najsłynniejsze, najstarsze, wyjątkowo wytworne, a także nowoczesne i bezpretensjonalne.

Czytaj więcej: Wykwintne włoskie sorbety z cytryną w roli głównej

Są lekkie, przynoszą ochłodę, charakteryzują się wyrazistym aromatem. Z najwykwintniejszych słyną Sycylijczycy, którzy w komponowaniu ich smaków osiągnęli mistrzostwo. Prezentujemy przepis na klasyczny sorbet cytrynowy po włosku. Podajemy również wskazówki dotyczące przyrządzania mrożonych deserów o oryginalnych intensywnych smakach.

Czytaj więcej: Mus z arbuza z cytryną i miętą – orzeźwiająca przekąska z Grecji

Arbuz doskonale gasi pragnienie, ponieważ składa się aż w 92% z wody. Ma orzeźwiający smak (dzięki zawartości kwasu cytrynowego i jabłkowego), więc chętnie sięgamy po niego w upalne dni. Cenią go m.in. Grecy, serwując pod postacią pysznych i lekkich przekąsek. Proponujemy mus z arbuza z cytryną i miętą – według przepisu pochodzącego z tego malowniczego kraju.

Czytaj więcej: Costa do Castelo - kawiarnia z widokiem na Lizbonę

W słoneczne popołudnie, w drodze do Zamku św. Jerzego, zatrzymujemy się na chwilę w Costa do Castelo. Kawiarnia, która znajduje się w starej i urokliwej dzielnicy Alfama, ma niezwykłe położenie. Zajmując jeden ze stolików na zewnątrz, możemy delektować się nie tylko smakiem portugalskiej kawy, ale i niezwykłym widokiem na Lizbonę.

Czytaj więcej: Rzymskie restauracje, trattorie i pizzerie z perspektywy… neonów

Rzym zachwyca imponującą architekturą, ciekawą historią i niecodzienną atmosferą. Smakosze obserwują to niezwykłe miasto ze swojej perspektywy: kuszą ich uliczki i zaułki, w których można natknąć się na nastrojowe restauracje, niewielkie trattorie czy przytulne pizzerie. Tym razem zachęcamy do tego, aby spojrzeć na Rzym z perspektywy… neonów.

Czytaj więcej: Panna cotta z truskawkami i miętą - deser w kolorach włoskiej flagi

Ten deser to jeden z ważniejszych elementów włoskiej tradycji kulinarnej. Ma intensywny śmietankowy aromat. Z odpowiednimi dodatkami – czerwonymi owocami oraz zielonymi listkami mięty – tworzy kompozycję w kolorach włoskiej flagi. Jeden z najsłynniejszych włoskich deserów w letniej odsłonie – w sezonie truskawkowym.

Czytaj więcej: Oliwki z czosnkiem i ziołami po hiszpańsku

Oliwki serwujemy najczęściej samodzielnie oraz na zimno. W krajach śródziemnomorskich przyrządza się z nich wiele ciekawych specjałów. Proponujemy inne spojrzenie na ten smakołyk. Polecamy oryginalną oraz wyjątkowo aromatyczną przekąskę na ciepło z zielonych oraz z czarnych oliwek. Specjał wywodzi się z kuchni hiszpańskiej.

Czytaj więcej: Restauracyjne życie w stylu włoskim

Śródziemnomorska kultura stołu zdecydowanie różni się od naszej – środkowoeuropejskiej. Kto choć raz jadł posiłek w restauracji, barze lub w pizzerii we Włoszech, z pewnością rozumie istotę tego stwierdzenia. I nie mamy tu na myśli smaku potraw – np. regionalnych, ale specyficzną atmosferę towarzyszącą spożywaniu posiłków.

Czytaj więcej: Fondue i raclette – potrawy towarzyskie

Fondue i raclette to dwie potrawy rodem ze Szwajcarii, które rozgościły się na stołach całego świata – także w Polsce. Tradycyjnie przyrządza się je i spożywa zazwyczaj w gronie rodziny lub znajomych. Mawia się, że obie potrawy stwarzają okazje do pogłębienia relacji interpersonalnych. Fondue i raclette – potrawy towarzyskie.

Życie towarzyskie w XIX wieku

Czasy Belle époque wydają się ze współczesnego punktu widzenia fascynujące. Wpływ na to ma bez wątpienia wspaniała moda, niezwykła atmosfera i szczypta tajemniczości, jaka towarzyszyła tamtym latom. Miłośnikom dawnych obyczajów i historycznych ciekawostek polecamy książkę „Życie towarzyskie w XIX wieku. Wspaniałe czasy Belle époque” Agnieszki Lisak.

Ciasteczka

Pliki ciasteczek wykorzystywane są przez wortal Koneserzy.pl w celach statystycznych oraz w celu zapewnienia poprawnego funkcjonowania strony internetowej. W dowolnym momencie, korzystając z ustawień przeglądarki, dostosować możesz poziom wykorzystania plików cookies przez przeglądarkę.

Polityka prywatności

Dobrowolne zgłoszenie się do listy newslettera umożliwia otrzymywanie cyklicznych informacji drogą mailową. Zapewniamy bezpieczeństwo przechowywania adresów e-mail oraz gwarancję nieudostępniania ich osobom lub podmiotom trzecim.

Prawa autorskie

Copyright by www.koneserzy.pl. Idea oraz wszelkie elementy tekstowe i graficzne wortalu chronione są prawem autorskim. Kopiowanie i publikowanie zamieszczonych w wortalu artykułów lub ich fragmentów oraz zdjęć i filmów bez zgody www.koneserzy.pl zabronione.