Czytaj więcej: Mısır Çarşısı – Bazar Egipski w Stambule

To miejsce fascynuje koneserów przypraw, ziół i herbaty. Atakuje zmysł wzroku setkami kolorów, działa na powonienie intensywnością zapachów. Pokazuje bogactwo tradycji kulinarnej oraz dodatków stosowanych w kuchni. Tych, którzy nie przechodzą obojętnie obok straganów z kolorowymi i pachnącymi przyprawami, zapraszamy na Bazar Egipski w Stambule.

Czytaj więcej: Ogród ziołowy w Szafuzie

To miejsce fascynuje nie tylko koneserów ogrodów i przyrody, ale także miłośników ziół oraz przypraw. Mieści się w najstarszej części szwajcarskiego miasta Szafuza. Historia ogrodu ziołowego, który należał do benedyktyńskiego Klasztoru Wszystkich Świętych, sięga XII wieku. W 1938 r. ogród zrekonstruowano, opierając się na renesansowych wzorcach.

Czytaj więcej: Granita - lodowy deser z Sycylii

Ten smakołyk przynosi orzeźwienie nawet w najbardziej upalne dni. Granita często mylona jest z sorbetem, z którym jest jedynie spokrewniona. Koneserzy doceniają ją w wersji cytrynowej – wyjątkowo orzeźwiającej, a także kawowej – niezwykle wykwintnej. We Włoszech granitę podaje się często z pieczywem. Najsmaczniejszą zjemy w jej ojczyźnie – na Sycylii.

Czytaj więcej: Kryminał w kawiarni i ciastko Wallandera

Pewne miasta i miasteczka zawdzięczają światową popularność literaturze. Tak stało się m.in. w przypadku niewielkiej szwedzkiej Fjällbacki, w której akcję swoich kryminałów umieściła Camilla Läckberg. Podobny los spotkał Ystad, gdzie mieszka bohater powieści Henninga Mankella – inspektor Kurt Wallander. Można tu nawet zjeść ciastko jego imienia.

Czytaj więcej: Kuchnia japońska: potrawy, składniki i smaki

Kuchnia japońska – bogata w warzywa, owoce, ryż, ryby i owoce morza, uznawana jest za jedną z najzdrowszych na świecie. Składniki wielu potraw gotowane są krótko, dzięki czemu zachowują cenne wartości odżywcze. Egzotyczna dla nas kuchnia japońska to wiele nieznanych pojęć i nazw – prezentujemy je w naszym przewodniku.

Czytaj więcej: Szwajcarska czekolada i spacer po Bernie

Wszyscy koneserzy czekolady poczują, że w Szwajcarii są wyjątkowo rozpieszczani. Spacerując po miastach i miasteczkach tego kraju niemal co krok można natknąć się na niewielkie sklepiki z oryginalnymi smakołykami. Nie bez znaczenia jest fakt, że przeciętny Szwajcar spożywa rocznie niemal 12 kg czekolady.

Czytaj więcej: Włoska kultura kulinarna i malownicze sklepiki

Witryny kuszą wystawionymi w nich wiktuałami. Do wstąpienia w progi sklepów zachęcają pięknie ułożone kawałki wielu gatunków sera, plastry wędlin, pudełka z makaronem w najwymyślniejszych kształtach, butelki oliwy oraz inne specjały. Tak malownicze sklepy i sklepiki znajdziemy tylko we Włoszech.

Czytaj więcej: Muzeum Piernika w Toruniu

To miejsce powinno znaleźć się na turystycznej liście każdego smakosza. Zwiedzając miasta, w których można znaleźć atrakcje związane z kulturą kulinarną, nie sposób pominąć Torunia. To jedyne takie muzeum w Europie: poznamy w nim nie tylko historię piernika, ale także upieczemy własne ciastko – w wybranej przez nas formie.

Czytaj więcej: Czekolada z chili i cynamonem po meksykańsku

Skoro czekolada w tabliczkach występuje z wieloma dodatkami, to dlaczego nie może być tak w przypadku czekolady do picia? Smaczny gorący napój nabierze dodatkowego aromatu, kiedy wzbogacimy go wyrazistymi elementami. Proponujemy podążyć tropem meksykańskim i dodać do czekolady szczyptę chili.

Czytaj więcej: Potrawy z kasztanów z Ticino

Jesienią królują w naturze i kuszą swoim wyglądem. W niektórych rejonach Europy są smakołykiem. Kiedyś nazywane były „chlebem biedaków” – obecnie traktowane są jak rarytas. W Ticino serwuje się je nie tylko jako przystawkę i dodatek np. do dziczyzny, ale także przygotowuje się z nich mąkę, chleb, konfitury, lody, piwo, a nawet ciasta i torty.

Życie towarzyskie w XIX wieku

Czasy Belle époque wydają się ze współczesnego punktu widzenia fascynujące. Wpływ na to ma bez wątpienia wspaniała moda, niezwykła atmosfera i szczypta tajemniczości, jaka towarzyszyła tamtym latom. Miłośnikom dawnych obyczajów i historycznych ciekawostek polecamy książkę „Życie towarzyskie w XIX wieku. Wspaniałe czasy Belle époque” Agnieszki Lisak.

Ciasteczka

Pliki ciasteczek wykorzystywane są przez wortal Koneserzy.pl w celach statystycznych oraz w celu zapewnienia poprawnego funkcjonowania strony internetowej. W dowolnym momencie, korzystając z ustawień przeglądarki, dostosować możesz poziom wykorzystania plików cookies przez przeglądarkę.

Polityka prywatności

Dobrowolne zgłoszenie się do listy newslettera umożliwia otrzymywanie cyklicznych informacji drogą mailową. Zapewniamy bezpieczeństwo przechowywania adresów e-mail oraz gwarancję nieudostępniania ich osobom lub podmiotom trzecim.

Prawa autorskie

Copyright by www.koneserzy.pl. Idea oraz wszelkie elementy tekstowe i graficzne wortalu chronione są prawem autorskim. Kopiowanie i publikowanie zamieszczonych w wortalu artykułów lub ich fragmentów oraz zdjęć i filmów bez zgody www.koneserzy.pl zabronione.