Czytaj więcej: Słynne targi miejskie: Neomauretańska hala w Loulé

Turystom poszukującym niebanalnych przeżyć – również o charakterze kulinarnym – polecamy wizyty na miejskich targach. To doskonale miejsca do tego, aby poznać prawdziwą atmosferę odwiedzanych krajów. Zapraszamy do pięknej hali w Loulé w Portugalii, kuszącej nie tylko bogactwem lokalnych produktów, ale także niezwykłą architekturą.

Czytaj więcej: Gorące kasztany i piernik z Lucerny

Na ulicach niektórych miast Europy można natknąć się na niewielkie sklepiki i stragany, w których sprzedaje się gorące kasztany. Do takich miejsc należy Lucerna, malowniczo położona u stóp góry Pilatus. Kasztany cieszą się tu ogromnym powodzeniem. Innym wartym uwagi specjałem jest piernik, przygotowywany w Lucernie zgodnie z tradycyjnym przepisem.

Czytaj więcej: Kandyzowane owoce z Alzacji

Podróż po tym pięknym zakątku Europy ma nie tylko krajoznawczy, ale także kulinarny wymiar. W Alzacji spotykają się różne smaki. Podczas wędrówki po malowniczych miasteczkach w oko wpadają nam kandyzowane owoce, które spoglądają na nas z witryn niewielkich sklepików. Kuszą urodą i zachęcają do sprawdzenia, jak smakują.

Czytaj więcej: Pastéis de nata – portugalskie ciasteczka do kawy

Natknąć się można na nie w niemal każdej kawiarni i cukierni Portugalii. Stanowią ulubiony dodatek do aromatycznej kawy. Ponieważ są niewielkie, więc koneserzy często nie zadawalają się jedną sztuką, delektując się słodkim śmietankowo-waniliowym kremem w większych ilościach. To ulubione ciasteczka Portugalczyków.

Czytaj więcej: Znane kawiarnie literackie: Café Odeon w Zurychu

Uwielbiają do niej wpadać i mieszkańcy, i turyści – być może powodu popularności tego miejsca dopatrywać się można w jego autentyczności oraz w nostalgicznym wystroju wnętrza. Café Odeon należy do najsłynniejszych europejskich kawiarni literackich. Istnieje od 1911 r. Mieści się w reprezentacyjnym miejscu Zurychu.

Czytaj więcej: Herbata po angielsku – szlachetny rytuał celebrowania

Ten niezwykły napój ma (i zawsze miał) charakter towarzyski. Stanowi (i stanowił) świetny pretekst do tego, aby zasiąść przy wspólnym stole, porozmawiać i celebrować. Znamy różne rytuały picia herbaty: chiński, japoński, rosyjski, angielski. Ten ostatni stał się w Europie synonimem celebrowania, a fraza „five o’clock” urosła do rangi symbolu.

Czytaj więcej: Bolo Rei – królewskie ciasto z Portugalii

Prezentuje się niezwykle apetycznie: ma kształt korony bogato zdobionej kandyzowanymi owocami i płatkami migdałów. Portugalczycy nie wyobrażają sobie bez niego Bożego Narodzenia oraz Święta Trzech Króli. Bolo Rei, czyli „królewskie ciasto”, po raz pierwszy pojawiło się w Lizbonie w 1829 roku – w cukierni Confeitaria Nacional, gdzie sprzedawane jest do dziś.

Czytaj więcej: Smakołyki zrobione… na drutach

Tę umiejętność ceni się dziś bardzo wysoko. Zrobione na drutach czapki, szale i rękawiczki cieszą się obecnie ogromną popularnością – szczególnie wśród osób, które szukają oryginalnych elementów garderoby. Czy wyobrażamy sobie jednak, aby wykorzystać robótki ręczne do produkcji… smakołyków? O pasji robienia na drutach, pewnej książce i ciastkach z wełny.

Czytaj więcej: Mısır Çarşısı – Bazar Egipski w Stambule

To miejsce fascynuje koneserów przypraw, ziół i herbaty. Atakuje zmysł wzroku setkami kolorów, działa na powonienie intensywnością zapachów. Pokazuje bogactwo tradycji kulinarnej oraz dodatków stosowanych w kuchni. Tych, którzy nie przechodzą obojętnie obok straganów z kolorowymi i pachnącymi przyprawami, zapraszamy na Bazar Egipski w Stambule.

Czytaj więcej: Ogród ziołowy w Szafuzie

To miejsce fascynuje nie tylko koneserów ogrodów i przyrody, ale także miłośników ziół oraz przypraw. Mieści się w najstarszej części szwajcarskiego miasta Szafuza. Historia ogrodu ziołowego, który należał do benedyktyńskiego Klasztoru Wszystkich Świętych, sięga XII wieku. W 1938 r. ogród zrekonstruowano, opierając się na renesansowych wzorcach.

Życie towarzyskie w XIX wieku

Czasy Belle époque wydają się ze współczesnego punktu widzenia fascynujące. Wpływ na to ma bez wątpienia wspaniała moda, niezwykła atmosfera i szczypta tajemniczości, jaka towarzyszyła tamtym latom. Miłośnikom dawnych obyczajów i historycznych ciekawostek polecamy książkę „Życie towarzyskie w XIX wieku. Wspaniałe czasy Belle époque” Agnieszki Lisak.

Czytaj więcej: Życie towarzyskie w XIX wieku

Ciasteczka

Pliki ciasteczek wykorzystywane są przez wortal Koneserzy.pl w celach statystycznych oraz w celu zapewnienia poprawnego funkcjonowania strony internetowej. W dowolnym momencie, korzystając z ustawień przeglądarki, dostosować możesz poziom wykorzystania plików cookies przez przeglądarkę.

Polityka prywatności

Dobrowolne zgłoszenie się do listy newslettera umożliwia otrzymywanie cyklicznych informacji drogą mailową. Zapewniamy bezpieczeństwo przechowywania adresów e-mail oraz gwarancję nieudostępniania ich osobom lub podmiotom trzecim.

Prawa autorskie

Copyright by www.koneserzy.pl. Idea oraz wszelkie elementy tekstowe i graficzne wortalu chronione są prawem autorskim. Kopiowanie i publikowanie zamieszczonych w wortalu artykułów lub ich fragmentów oraz zdjęć i filmów bez zgody www.koneserzy.pl zabronione.