fot. Dollar Photo Club
fot. Dollar Photo Club

Ten szlachetny trunek sprawdza się nie tylko samodzielnie, ale także podczas gotowania. Wino wzmacnia charakter niektórych dań oraz podkreśla ich smak. Należy jednak pamiętać o odpowiednim jego używaniu i dozowaniu. Czy można dodawać ten szlachetny trunek do potraw z zielonych warzyw? Polecamy brokuły z czerwonym winem w stylu włoskim.

W krajach śródziemnomorskich od wieków wino jest nieodzownym składnikiem wielu potraw. Tak dzieje się m.in. w Hiszpanii, we Włoszech oraz we Francji. Polska tradycja kulinarna jest odmienna od śródziemnomorskiej – jednym z elementów odróżniających jest właśnie stosunek do wina: w naszym kraju ten szlachetny trunek dolewa się do potraw rzadziej oraz oszczędniej. Wynika to nie tylko z przyzwyczajeń i gustów, ale także ze stosunku do wina: w Polsce częściej znajdziemy je w kieliszku, a rzadziej w daniu.

Potrawy na winie
We Francji białe wino dodaje się do zupy cebulowej i tarty z jabłkami, a w czerwonym gotuje brzoskwinie. Przygotowuje się również wykwintne sosy – do ryb, mięsa i warzyw. Hiszpanie i Włosi gotują w jasnych trunkach dania z owoców morza. Przyrządzają również wyśmienite desery z alkoholem. Wino doskonale wzmacnia smak potraw z warzyw – świetnie komponuje się z zielonymi: brokułami, kapustą, brukselką, szpinakiem, groszkiem, karczochami, fasolką, ciemnymi szparagami. Zielone warzywa mają zdecydowany charakter, który ujawnia się podczas gotowania. Do potraw z ich udziałem najlepiej pasuje więc wino czerwone, które jest bardziej wyraziste od białego. Trunek można dodawać do warzyw duszonych, zapiekanek, zup (szczególnie tych gęstych – z dodatkiem mięsa), a także do bigosu (przed końcem gotowania). Z zielonymi warzywami w formie przystawki świetnie komponują się sosy z dodatkiem czerwonego wina.

Brokuły z winem po włosku
W kuchni włoskiej przyrządza się zapiekane brokuły z czerwonym winem. Dzięki wyrazistym dodatkom, do których należą oliwki, szalotki, anchois, parmezan i czarny pieprz, te zielone warzywa, uznawane przez niektórych za mdłe, nabierają zdecydowanego charakteru. Poniżej podajemy przepis na tę aromatyczną potrawę, którą polecamy miłośnikom wina i ciekawych smaków.

Brokuły z czerwonym winem – w przepisie kuchni włoskiej

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 90 minut
Liczba porcji: ok. 7-8

Składniki:
2 kg świeżych brokułów
50 g czarnych oliwek bez pestek
8 sztuk filetów anchois
2-3 szalotki
250 ml czerwonego wytrawnego wina
250 ml oliwy z oliwek
50 g świeżo tartego parmezanu
szczypta soli
szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu

Sposób przyrządzenia:
Brokuły umyć, podzielić na różyczki i pozbawić twardych łodyg. Pokrojone na kawałki filety anchois wymieszać z drobno posiekanymi szalotkami, plasterkami oliwek, tartym parmezanem oraz ok. 200 ml oliwy. Doprawić solą i pieprzem. Przygotować niewysokie naczynie żaroodporne i natłuścić jego dno oraz ścianki. Na spodzie naczynia rozłożyć warstwę wcześniej przygotowanej mieszanki z anchois, szalotek, oliwek, parmezanu oraz oliwy i pokryć różyczkami brokułów. Nakładać naprzemiennie kolejne warstwy mieszanki i warzyw tak, aby na samej górze znalazły się brokuły. Całość skropić resztą oliwy i polać winem (wierzch potrawy można również posypać dodatkową porcją tartego parmezanu). Przykryć naczynie i zapiekać ok. 80-90 minut w piekarniku rozgrzanym do ok. 180 stopni C. Podawać na gorąco – najlepiej z pieczywem (np. z bagietką) i kieliszkiem wina (oczywiście czerwonego).



Polecamy inne nasze artykuły na ten temat:

Wino i potrawy – w jaki sposób harmonijnie je zestawiać?

Wino w polskiej tradycji

Goście i wino

Wino w kuchni francuskiej: desery z owocami

Współczesne maniery, czyli jak się zachowywać w drodze na szczyt

Niezwykły duet: światowej sławy ekspertka w dziedzinie etykiety i gwiazda amerykańskiego kina – prywatnie babcia i wnuczka – w lekcjach dobrego wychowania. Dorothea radzi, a Liv komentuje. W książce znajdziesz wiele praktycznych wskazówek. Według magazynu „Vogue” jest to jeden z najlepszych poradników savoir-vivre’u.

Czytaj więcej: Współczesne maniery, czyli jak się zachowywać w drodze na szczyt

Ciasteczka

Pliki ciasteczek wykorzystywane są przez wortal Koneserzy.pl w celach statystycznych oraz w celu zapewnienia poprawnego funkcjonowania strony internetowej. W dowolnym momencie, korzystając z ustawień przeglądarki, dostosować możesz poziom wykorzystania plików cookies przez przeglądarkę.

Polityka prywatności

Dobrowolne zgłoszenie się do listy newslettera umożliwia otrzymywanie cyklicznych informacji drogą mailową. Zapewniamy bezpieczeństwo przechowywania adresów e-mail oraz gwarancję nieudostępniania ich osobom lub podmiotom trzecim.

Prawa autorskie

Copyright by www.koneserzy.pl. Idea oraz wszelkie elementy tekstowe i graficzne wortalu chronione są prawem autorskim. Kopiowanie i publikowanie zamieszczonych w wortalu artykułów lub ich fragmentów oraz zdjęć i filmów bez zgody www.koneserzy.pl zabronione.