Czytaj więcej: Winnice zimą

Przyzwyczajeni do widoku winnic jesienią, z trudem wyobrażamy je sobie zimą. Podczas najbardziej kolorowej pory roku prezentują się nam one w pełnej krasie – szczególnie pod względem kolorystycznym. Widok dojrzałych winogron wśród złocisto-pomarańczowych liści bez wątpienia pobudza wyobraźnię. Kto ma jednak odwagę wybrać się do winnic zimą?

Czytaj więcej: Goście i wino

Zapraszając gości, organizując przyjęcia oraz przygotowując biesiady często zastanawiamy się nad trunkami, jakie planujemy podać. Decydując się na różne gatunki wina, stajemy m.in. przed dylematem, które z nich serwować w pierwszej kolejności. Pojawiają się również inne pytania, dotyczące m.in. kieliszków, a także nalewania i częstowania trunkami.

Czytaj więcej: Winobranie w Szwajcarii

Wydaje się, że uprawa winorośli to niezwykle romantyczne zajęcie. Wielu koneserom marzy się przecież posiadanie winnicy i produkowanie własnych trunków. Okazuje się jednak, że to bardzo ciężka praca – szczególnie trudny jest czas winobrania. Wybraliśmy się do Hallau – największej winiarskiej wsi północnej Szwajcarii – i tam przyjrzeliśmy się, jak wygląda ten proces.  

Czytaj więcej: Wino i winnice w Księstwie Liechtenstein

W tym niewielkim księstwie produkuje się niezwykle aromatyczne wino, które w Polsce nie jest niestety znane. Zapraszamy na degustację do Balzers – na wydarzenie „Erlebnis Weinberg”. Lokalne gatunki wina smakujemy na malowniczym winnym zboczu u stóp zamku Gutenberg, wśród owocującej winorośli, przy beczce zastępującej stół.

Czytaj więcej: Winne zbocza w Szwajcarii

Wizyta w tym malowniczym kraju pozostawia wspomnienia. Dla kogoś, kto jest bacznym obserwatorem, a przy tym interesuje się winem, ważne są obrazy związane z tym szlachetnym trunkiem. Znawcy twierdzą, że wino produkowane w Szwajcarii nie należy do wybitnych – Szwajcarom można jednak pozazdrościć krajobrazów, w których ono powstaje, a także… pomysłowości.

Czytaj więcej: Poncz na winie z rumem i owocami cytrusowymi

Wiosną oraz latem – szczególnie podczas upalnych dni – chętnie sięgamy po napoje lekkie, orzeźwiające, o łagodnym smaku. Spotkania oraz biesiady na wolnym powietrzu zachęcają nas do poszukiwania czegoś, co nie tylko charakteryzuje się świeżym aromatem, ale i np. zawiera niedużą ilość alkoholu. Na takie okazje polecamy poncz o smaku wina i cytrusów.

Czytaj więcej: Nalewki staropolskie w dawnych przepisach

W książkach kucharskich sprzed kilkuset lat odnajdziemy wiele ciekawych przepisów na nalewki oraz smakowe (głównie owocowe) wódki i likiery. Oryginalne trunki przyrządzano z wiśni, porzeczek, śliwek, malin, moreli i owoców pigwy. Dodawano orzechy i owoce jałowca, a także ostro przyprawiano: goździkami, kolendrą, cynamonem i imbirem.

Czytaj więcej: Wino w kuchni francuskiej: desery z owocami

O umiłowaniu Francuzów do dobrego wina krążą legendy. Tym razem skupimy się jednak nie na uwielbieniu wykwintnych trunków, ale na stosowaniu ich w kuchni. Wino wzbogaca smak wielu dań – nie tylko wtedy, kiedy pijemy je do obiadu czy kolacji, ale szczególnie, jeżeli dodajemy podczas gotowania. Francuski smak deserów z owocami i winem.

Czytaj więcej: Zestawianie win z potrawami na specjalne okazje

Wino podawane do posiłków podkreśla ich wyjątkowy charakter. Podczas świąt, przyjęć sylwestrowych i noworocznych, uroczystości i szczególnych spotkań towarzyskich nie tylko chętnie spełniamy toasty, ale i dopełniamy smak dań dobrym trunkiem. Zestawienie wina z potrawą nie zawsze jest łatwym zadaniem.

Czytaj więcej: Czy Beaujolais nouveau jest sikaczem?

Przereklamowany kompot w cenie wina? A może wino, które nie ma ambicji zachwycać i zastanawiać? Czemu służy Beaujolais? Na pewno nie długim dyskusjom zachwyconych kiperów. Służy prostej, ale bezpośredniej, przenikliwej przyjemności. Ma swoje miejsce. Właściwie stosowane może dostarczyć wielu przyjemności.

Życie towarzyskie w XIX wieku

Czasy Belle époque wydają się ze współczesnego punktu widzenia fascynujące. Wpływ na to ma bez wątpienia wspaniała moda, niezwykła atmosfera i szczypta tajemniczości, jaka towarzyszyła tamtym latom. Miłośnikom dawnych obyczajów i historycznych ciekawostek polecamy książkę „Życie towarzyskie w XIX wieku. Wspaniałe czasy Belle époque” Agnieszki Lisak.

Czytaj więcej: Życie towarzyskie w XIX wieku

Ciasteczka

Pliki ciasteczek wykorzystywane są przez wortal Koneserzy.pl w celach statystycznych oraz w celu zapewnienia poprawnego funkcjonowania strony internetowej. W dowolnym momencie, korzystając z ustawień przeglądarki, dostosować możesz poziom wykorzystania plików cookies przez przeglądarkę.

Polityka prywatności

Dobrowolne zgłoszenie się do listy newslettera umożliwia otrzymywanie cyklicznych informacji drogą mailową. Zapewniamy bezpieczeństwo przechowywania adresów e-mail oraz gwarancję nieudostępniania ich osobom lub podmiotom trzecim.

Prawa autorskie

Copyright by www.koneserzy.pl. Idea oraz wszelkie elementy tekstowe i graficzne wortalu chronione są prawem autorskim. Kopiowanie i publikowanie zamieszczonych w wortalu artykułów lub ich fragmentów oraz zdjęć i filmów bez zgody www.koneserzy.pl zabronione.