Czytaj więcej: Winnice latem i Pinot noir ze Szwajcarii

Porośnięte winem zbocza prezentują się ciekawie o każdej porze roku. Choć najbardziej zachęcają do wizyt jesienią, kiedy natura zdobi je kolorami w różnych odcieniach oranżu i czerwieni, to kuszą również w innych porach roku. Winorośl w barwie świeżej zieleni zdobi latem zbocza szwajcarskiej gminy Hallau, znanej z uprawy szczepu Pinot noir.

Czytaj więcej: Fraszki o winie

O winie można mówić nie tylko poważnie i z atencją należną temu wykwintnemu trunkowi, ale także w żartobliwy i swobodny sposób. Napisanie dobrej anegdoty nie jest jednak takie proste. Z wyjątkowo trafnych fraszek o winie zasłynął Ignacy Krasicki, który wykazał się niezwykłym zmysłem obserwacyjnym.

Czytaj więcej: Szwajcarskie wino i zbocza twierdzy Munot

Twierdza Munot góruje nad Szafuzą: okazały obiekt widoczny jest już z oddali. Piękny obraz uzupełnia porosłe winoroślą malownicze oraz nasłonecznione wzgórze. Uprawia się tu dwa jej gatunki: Pinot gris oraz Pinot noir. Co roku część wyprodukowanego w Szafuzie trunku przeznacza się na specjalne miejskie wino.

Czytaj więcej: Osobowość wina

Wino ma osobowość. Można z nim nawet rozmawiać – widziałem to parę razy. Wino przypomina dziecko. Jego charakter zależy po części od środowiska, w którym wyrosło – to rocznik i terroir. Wiele jednak dziedziczy po rodzicu – winiarzu. Zawsze preferowałem wina, które mają coś do powiedzenia, coś głębszego. Wiele ma do zaproponowania rzeczy, które zmuszają mnie do konfrontacji.

Czytaj więcej: Sommelier – zawód przyszłości?

Zmienia się kultura picia i postrzegania alkoholu w Polsce. Polacy coraz częściej wybierają ekskluzywne gatunki alkoholi (w ciągu ostatnich dziesięciu lat odnotowano dwudziestoprocentowy wzrost sprzedaży whisky i koniaków). Rezygnują także z mocnych trunków na rzecz niskoprocentowych alkoholi: wina, piwa i niezwykle popularnego w ostatnich latach cydru.

Czytaj więcej: Jak wznosić i wygłaszać toasty?

Wydaje się, że wygłoszenie toastu nie jest niczym trudnym: wystarczy przecież powiedzieć kilka zdań, a następnie zachęcić biesiadników do wniesienia kieliszków i wypicia ich zawartości np. za zdrowie, powodzenie czy sukces. Okazuje się jednak, że im krótsza wypowiedź, tym trudniej tak ją ułożyć, aby była ciekawa i skupiła uwagę słuchaczy.

Czytaj więcej: Ostrygi i wino

Oba elementy zalicza się do grupy najwykwintniejszych artykułów spożywczych. Są wysoko cenione przez koneserów. Ostrygi, uznawane za afrodyzjaki, wymagają świetnego towarzystwa: bez wątpienia jest nim dobre wino oraz wyśmienite owoce o wytrawnym smaku. Urodę kompozycji złożonych z wymienionych elementów dostrzegli artyści.

Czytaj więcej: Jak dobrać wino do potrawy

Dopasowanie wina do potrawy wcale nie jest łatwe – stworzenie harmonijnej kompozycji jest wręcz sztuką. Tym trudniejszą, iż obecnie mamy do wyboru ogromny wachlarz trunków i jeszcze więcej różnych dań. Ambasador win z portugalskiego regionu Tejo pomaga poznać podstawowe reguły ich  łączenia z potrawami.

Czytaj więcej: Wino z serca Portugalii

Region Tejo, leżący w samym sercu Portugalii wzdłuż brzegów słynnej rzeki Tag (z portugalskiego Tejo) niedaleko Lizbony, może pochwalić się tradycjami produkcji wina sięgającymi aż XII wieku. W 1170 roku tereny wokół miasta Santarem uzyskały od ówczesnego króla Portugalii – Alfonsa I Zdobywcy, pierwsze oficjalne zezwolenia na produkcję tego szlachetnego trunku.

Czytaj więcej: Wino w kuchni: Potrawy z zielonych warzyw

Ten szlachetny trunek sprawdza się nie tylko samodzielnie, ale także podczas gotowania. Wino wzmacnia charakter niektórych dań oraz podkreśla ich smak. Należy jednak pamiętać o odpowiednim jego używaniu i dozowaniu. Czy można dodawać ten szlachetny trunek do potraw z zielonych warzyw? Polecamy brokuły z czerwonym winem w stylu włoskim.

Życie towarzyskie w XIX wieku

Czasy Belle époque wydają się ze współczesnego punktu widzenia fascynujące. Wpływ na to ma bez wątpienia wspaniała moda, niezwykła atmosfera i szczypta tajemniczości, jaka towarzyszyła tamtym latom. Miłośnikom dawnych obyczajów i historycznych ciekawostek polecamy książkę „Życie towarzyskie w XIX wieku. Wspaniałe czasy Belle époque” Agnieszki Lisak.

Czytaj więcej: Życie towarzyskie w XIX wieku

Ciasteczka

Pliki ciasteczek wykorzystywane są przez wortal Koneserzy.pl w celach statystycznych oraz w celu zapewnienia poprawnego funkcjonowania strony internetowej. W dowolnym momencie, korzystając z ustawień przeglądarki, dostosować możesz poziom wykorzystania plików cookies przez przeglądarkę.

Polityka prywatności

Dobrowolne zgłoszenie się do listy newslettera umożliwia otrzymywanie cyklicznych informacji drogą mailową. Zapewniamy bezpieczeństwo przechowywania adresów e-mail oraz gwarancję nieudostępniania ich osobom lub podmiotom trzecim.

Prawa autorskie

Copyright by www.koneserzy.pl. Idea oraz wszelkie elementy tekstowe i graficzne wortalu chronione są prawem autorskim. Kopiowanie i publikowanie zamieszczonych w wortalu artykułów lub ich fragmentów oraz zdjęć i filmów bez zgody www.koneserzy.pl zabronione.