b_360_360_16777215_00_images_kf3.jpg

„Kuchnia Franceski” to zabawna i poruszająca książka, z bohaterką, której nie można się oprzeć. Historia o dzieleniu się miłością, życiem, radą i – nade wszystko – jedzeniem. To jednocześnie pierwsza z pięciu powieści napisanych dotychczas przez mieszkającego na Rhode Island autora o włoskich korzeniach, Petera Pezzellego.

Już niebawem na rynku ukażą się kolejne tytuły jego autorstwa: „Lekcje włoskiego”, „Dom w Italii”, „Villa Mirabella” i „Każdej niedzieli”.

„Dom jest bardzo szczególnym miejscem, a kuchnia jest sercem każdego domu. To tutaj człowiek kieruje swoje pierwsze kroki po powrocie z pracy lub szkoły. Co może być przyjemniejszego od chwili, gdy przekraczasz próg po ciężkim dniu i czujesz smakowity zapach jedzenia. To w kuchni członkowie rodziny zbierają się wokół stołu, rozmawiają, śmieją się i po prostu spotykają co wieczór w porze kolacji. Na lodówce wiesza się zabawne zdjęcia rodzinne, zostawia krótkie liściki albo przypomnienia, niektórzy wywieszają też rysunki swoich dzieci.
b_200_120_16777215_00_images_kuchniafranceski.jpgW kuchni jest coś ciepłego i magicznego, czemu trudno się oprzeć. Proszę zwrócić uwagę, jak chętnie na domowych przyjęciach goście gromadzą się w kuchni. To zazwyczaj centrum zdarzeń. A co do roli jedzenia w moich powieściach, to zawsze uważałem je za coś, co nas zbliża. Jedzenie jest językiem uniwersalnym. Wspólne przygotowywanie i spożywanie posiłku może być wyrazem głębokiej miłości, sympatii i przyjaźni. Nieważne, jak prosty jest posiłek, najważniejsze, że spotyka się przy nim cała rodzina. Poza tym ja po prostu kocham jeść!” – powiedział Peter Pezzelli w wywiadzie poświęconym książce  „Kuchnia Franceski”

Teraz i my możemy poznać smaki i zapachy włoskiej prowincji, którymi skutecznie uwodzi tysiące Amerykanów. Oto kilka rodzinnych receptur kulinarnych Autora, zamieszczonych w książce „Kuchnia Franceski”.

b_200_120_16777215_00_images_kf1.jpgFrittata z cukinią Sue (omlet z cukinią)

12 jaj
¼  szklanki startego sera żółtego
2 cienko pokrojone cukinie
oliwa z oliwek
1 cebula, posiekana
sól czosnkowa i pieprz

Spryskaj oliwą patelnię z grubym dnem. Wymieszaj roztrzepane jajka z utartym serem. Podsmaż cukinię oraz cebulę na oliwie, aż się zeszklą. Przypraw je solą czosnkową i pieprzem. Wlej masę jajeczną na patelnię. Smaż na wolnym ogniu. Za pomocą drewnianej szpatułki sprawdź, czy spód omletu jest zrumieniony. Kiedy uzyska złocistą barwę, włóż patelnię do piekarnika, by zrumienić także wierzch. Podawaj na gorąco lub w temperaturze pokojowej.

b_200_120_16777215_00_images_kf2.jpgFunghi Ripieni Billy'ego (faszerowane grzyby)

18 dużych pieczarek
½ strąka papryczki pepperoni, drobno posiekanej
szklanka pomidorowego purée
½  łyżeczki płatków czerwonej papryki

Oczyść grzyby. Odetnij nogi i drobno je pokrój. Wymieszaj w misce posiekane nogi pieczarek, pepperoni, pomidorowe purée i płatki papryki. Faszeruj kapelusze grzybów przygotowaną masą. Ułóż je na brytfannie. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury ok. 180ºC przez około 30 minut. Grzyby będą gotowe, kiedy się zarumienią. Podawaj na gorąco lub w temperaturze pokojowej.

b_200_120_16777215_00_images_kf3.jpg

Arance e Pepe Alice (pomarańcze z pieprzem)

świeże pomarańcze
oliwa z oliwek, najlepiej z pierwszego tłoczenia
czarny pieprz

Podziel pomarańcze na półksiężyce i ułóż na półmisku. Skrop je obficie oliwą z oliwek i posyp czarnym pieprzem.

Fot. HB Studio

Peter Pezzelli
Kuchnia Franceski
Przełożyła Elżbieta Zychowicz
Wydawnictwo Literackie
Kraków 2010

Dziękujemy Wydawnictwu Literackiemu za udostępnienie materiałów.

Współczesne maniery, czyli jak się zachowywać w drodze na szczyt

Niezwykły duet: światowej sławy ekspertka w dziedzinie etykiety i gwiazda amerykańskiego kina – prywatnie babcia i wnuczka – w lekcjach dobrego wychowania. Dorothea radzi, a Liv komentuje. W książce znajdziesz wiele praktycznych wskazówek. Według magazynu „Vogue” jest to jeden z najlepszych poradników savoir-vivre’u.

Czytaj więcej: Współczesne maniery, czyli jak się zachowywać w drodze na szczyt

Ciasteczka

Pliki ciasteczek wykorzystywane są przez wortal Koneserzy.pl w celach statystycznych oraz w celu zapewnienia poprawnego funkcjonowania strony internetowej. W dowolnym momencie, korzystając z ustawień przeglądarki, dostosować możesz poziom wykorzystania plików cookies przez przeglądarkę.

Polityka prywatności

Dobrowolne zgłoszenie się do listy newslettera umożliwia otrzymywanie cyklicznych informacji drogą mailową. Zapewniamy bezpieczeństwo przechowywania adresów e-mail oraz gwarancję nieudostępniania ich osobom lub podmiotom trzecim.

Prawa autorskie

Copyright by www.koneserzy.pl. Idea oraz wszelkie elementy tekstowe i graficzne wortalu chronione są prawem autorskim. Kopiowanie i publikowanie zamieszczonych w wortalu artykułów lub ich fragmentów oraz zdjęć i filmów bez zgody www.koneserzy.pl zabronione.