Czytaj więcej: Escargots a la bourguignonne, czyli ślimaki z masłem czosnkowym zapiekane w muszlach

Prowadziła kultowy, pierwszy w historii telewizji, kulinarny reality show. Twierdziła, że „dzięki doskonałemu początkowi posiłek zawsze zyskuje na atrakcyjności”. Tuż przed polską premierą książkowej wersji „Francuskiego Szefa Kuchni” prezentujemy przepis Julii Child na wykwintną przystawkę kuchni francuskiej.

Czytaj więcej: Cierpienia Gastropaty

Czy można nie tylko wyobrazić sobie, ale także opisać (w sposób trafny i dowcipny) dylematy oraz cierpienia smakosza, skazanego na post i poddanego jednocześnie licznym kulinarnym pokusom? Bez wątpienia udało się to Konstantemu Ildefonsowi Gałczyńskiemu w pełnym humoru wierszu „Wielkanoc Gastropaty”.

Czytaj więcej: Linguine con Vongole e Zucchini – przepis znad Morza Śródziemnego

„Potrawa z Wybrzeża Amalfitańskiego, której najrozmaitsze wersje można odnaleźć w całym regionie, zwykle przyrządzana na pierwsze danie. Ten przepis pochodzi z restauracji Lo Scoglio w Marina del Cantone, gdzie Signora zaprosiła nas na wyśmienity lunch z okazji swych urodzin.” Makaron linguine z małżami i cukinią w stylu śródziemnomorskim.

Czytaj więcej: Przyjemności stołu i kieliszka

O jedzeniu i biesiadowaniu oraz pijaniu mocnych trunków żartobliwie pisywał Mikołaj Rej. Poświęcił tematowi kilka – jak je nazwał – figlików. „Ksiądz, co jeść nie mógł”, „Co pragnienia nie dał leczyć” oraz „Co księżą częstował” to humorystyczne utwory pisane wierszem, których nie mogło zabraknąć w naszym zestawieniu.

Czytaj więcej: Zupa pomidorowa z czerwonym winem w przepisie Marleny de Blasi

Zuppa di Soffritto di Maiale, czyli zupa pomidorowa z czerwonym winem i pikantną wieprzowiną w oryginalnym przepisie, który pochodzi z książki Marleny de Blasi „Smaki południowej Italii”. Aromatyczna potrawa, przyprawiona świeżym rozmarynem, czosnkiem i chili, z dodatkiem boczku pancetta. Przepis na porcję dla czterech osób.

Czytaj więcej: Autobiografia agentki, żony i słynnej szefowej kuchni

„Jest to książka o największych miłościach mojego życia: moim mężu, Paulu Childzie,  la belle France oraz rozlicznych przyjemnościach gotowania i jedzenia (…). Lata spędzone we Francji należą do najszczęśliwszych w moim życiu…” – pisze w przedmowie do swoich wspomnień Julia Child, autorka pierwszego w Stanach Zjednoczonych telewizyjnego programu kulinarnego.

Czytaj więcej: Anegdoty o mocnych trunkach

Spożycie zbyt dużej ilości mocnych trunków może zakończyć się bólem głowy, rozstrojem żołądka, złym humorem dnia następnego, trwałą niechęcią do wysokoprocentowych napojów  albo... anegdotą, którą powtarza się przez wiele lat. Przygody z alkoholem przytrafiają się także ludziom pióra – oni jednak potrafią przemienić je w historie z morałem.

Czytaj więcej: Życie od kuchni według Petera Pezzellego

„Kuchnia Franceski” to zabawna i poruszająca książka, z bohaterką, której nie można się oprzeć. Historia o dzieleniu się miłością, życiem, radą i – nade wszystko – jedzeniem. To jednocześnie pierwsza z pięciu powieści napisanych dotychczas przez mieszkającego na Rhode Island autora o włoskich korzeniach, Petera Pezzellego.

Czytaj więcej: Poemat o kawie

„Witaj mi, witaj, wonna czaro mokki! Kocham twą duszę, o płynny hebanie, Aromatyczne pary twej obłoki, Którymi buchasz w polewanym dzbanie, Kiedy kipiące twych ziarn gotowanie Cały glob ziemski czyni mą dzierżawą; Oto spoczęłaś w białej porcelanie, Arabskich pustyń córo, czarna kawo!” Kawa w poezji, czyli poemat, którego autorem jest Antoni Lange.

Czytaj więcej: Uczty literackie: Ostatnia kolacja Alfreda

W literaturze odnajdziemy wiele barwnych oraz sugestywnych opisów biesiad i uczt. Na szczególną uwagę zasługuje kolacja, którą dla niespodziewanego gościa wyprawili bohaterowie „Kraksy” Friedricha Dürrenmatta. Intryga opowiadana rozwija się wraz z elegancką ucztą złożoną z wyśmienitych dań i trunków. Wykwintny posiłek okazał się ostatnim w życiu Alfreda.

Współczesne maniery, czyli jak się zachowywać w drodze na szczyt

Niezwykły duet: światowej sławy ekspertka w dziedzinie etykiety i gwiazda amerykańskiego kina – prywatnie babcia i wnuczka – w lekcjach dobrego wychowania. Dorothea radzi, a Liv komentuje. W książce znajdziesz wiele praktycznych wskazówek. Według magazynu „Vogue” jest to jeden z najlepszych poradników savoir-vivre’u.

Czytaj więcej: Współczesne maniery, czyli jak się zachowywać w drodze na szczyt

Ciasteczka

Pliki ciasteczek wykorzystywane są przez wortal Koneserzy.pl w celach statystycznych oraz w celu zapewnienia poprawnego funkcjonowania strony internetowej. W dowolnym momencie, korzystając z ustawień przeglądarki, dostosować możesz poziom wykorzystania plików cookies przez przeglądarkę.

Polityka prywatności

Dobrowolne zgłoszenie się do listy newslettera umożliwia otrzymywanie cyklicznych informacji drogą mailową. Zapewniamy bezpieczeństwo przechowywania adresów e-mail oraz gwarancję nieudostępniania ich osobom lub podmiotom trzecim.

Prawa autorskie

Copyright by www.koneserzy.pl. Idea oraz wszelkie elementy tekstowe i graficzne wortalu chronione są prawem autorskim. Kopiowanie i publikowanie zamieszczonych w wortalu artykułów lub ich fragmentów oraz zdjęć i filmów bez zgody www.koneserzy.pl zabronione.