Czytaj więcej: Gruszki Madernassa w winie

Odmiana Madernassa to gruszka wiejska – chrupiąca, twarda, dobrze nadająca się do gotowania. Pochodzi z piemonckiego Roero. Przepis na gotowane gruszki jest bardzo stary (cytuje go Giovanni Vialardi w swoim traktacie o kuchni z 1854 roku) i wymaga zastosowania doskonałych win czerwonych z Piemontu: dolceto, nebbiolo czy barbera.

Czytaj więcej: Piernik tradycyjny

Bez jego aromatu nie wyobrażamy sobie zimy. Intensywne wonie miodu, goździków, cynamonu, gałki muszkatołowej i skórki pomarańczowej pobudzają apetyt, który o tej porze roku spragniony jest smaków o zdecydowanym charakterze. Pierniki wypieka się w Polsce od wieków. Ich receptury były obowiązkowymi punktami dawnych książek kucharskich.

Czytaj więcej: Smak to coś więcej. Rozmowa z Carlem Petrinim

Założyciel międzynarodowego ruchu Slow Food, wcześniej dał się poznać jako jeden z najwybitniejszych na świecie znawców produkowanego w jego rodzinnym regionie wina Barolo i współautor Gambero Rosso – znanego przewodnika po włoskich winach. Organizator ogólnoświatowych imprez związanych ze smakiem i pierwszego uniwersytetu smaku.

Czytaj więcej: Herbaciane myśli i sentencje

C. S. Lewis stwierdził: „Nie ma dla mnie wystarczająco dużej filiżanki herbaty ani wystarczająco długiej książki.” T'ien Yiheng powiedział: „Herbatę się pija, by zapomnieć o hałasie świata." James Burnett jest autorem zdania: „Herbata ma gorzko-słodki smak, jak samo życie." Prezentujemy najpiękniejsze myśli, przysłowia i sentencje o tym lubianym napoju.

Czytaj więcej: Julia Child i jej książki

Julia Child to autorka pierwszego w Stanach Zjednoczonych telewizyjnego programu kulinarnego „Francuski Szef Kuchni”. Jedzenie i gotowanie pokochała podczas pobytu nad Loarą. Tajniki sztuki kulinarnej zgłębiała w Paryżu. Przypominamy jej książki wydane w Polsce, a także zapraszamy do wysłuchania fragmentu autobiografii.

Czytaj więcej: Podwieczorki w starym stylu

„Aby herbatę pić z upodobaniem, trzeba aby była dobrą, i aby się do niej wygodnie zabrać można. […] Zielonej używać nie radzę, bo za mocno na nerwy działa. […] Najwygodniej jest dla osoby rozdającej herbatę mieć wszystkie filiżanki przed sobą ustawione i nalawszy w nie, podawać lub wysyłać wszystkim w koło stołu siedzącym.”

Czytaj więcej: Tradycyjne wypieki wielkanocne

Tradycyjne potrawy wielkanocne mają swoich wielbicieli. Koneserzy (i zagorzali miłośnicy) słodkości nie ominą jednak świątecznych okazji do delektowania się wypiekami. W Polsce z ogromnym szacunkiem podchodzi się do tradycji – również kulinarnej. Ciasta wielkanocne, jakie trafiają podczas świątecznych dni na nasze stoły, mają długą historię.

Czytaj więcej: Herbata z samowara

Tradycja pijania herbaty, przyrządzanej z pomocą samowara, sięga XVIII wieku. To niezwykle praktyczne urządzenie pojawiło się najpierw w Rosji, a w drugiej połowie XIX wieku – kiedy weszło do powszechnej produkcji – również w Polsce. W naszym kraju szybko doceniono rosyjski obyczaj pijania herbaty – w gronie rodziny i znajomych, przy długich rozmowach.

Czytaj więcej: Biesiady po polsku

Nasi przodkowie jadali w specyficzny sposób – nie zawsze zdrowo i rozsądnie. Chętnie biesiadowali, a także przyjmowali gości. Potrawy podawano w ustalonej kolejności oraz w imponujących ilościach. Używano wielu przypraw. Niektóre dania przetrwały do dziś (w zmodyfikowanej formie), inne – popadły w zapomnienie.

Czytaj więcej: Kurczak w miodzie

„- Znowu głodny? - spytał. Na środku stołu leżała jeszcze połowa kurczaka w miodzie. Jon wyciągnął rękę, żeby oderwać nogę, ale w ostatniej chwili nadział na nóż całą połowę i opuścił ją na podłogę. Duch rzucił się na mięso łapczywie, nie wydając najmniejszego odgłosu.” Potrawa na zimne wieczory, inspirowana książką „Gra o tron”.

Współczesne maniery, czyli jak się zachowywać w drodze na szczyt

Niezwykły duet: światowej sławy ekspertka w dziedzinie etykiety i gwiazda amerykańskiego kina – prywatnie babcia i wnuczka – w lekcjach dobrego wychowania. Dorothea radzi, a Liv komentuje. W książce znajdziesz wiele praktycznych wskazówek. Według magazynu „Vogue” jest to jeden z najlepszych poradników savoir-vivre’u.

Czytaj więcej: Współczesne maniery, czyli jak się zachowywać w drodze na szczyt

Ciasteczka

Pliki ciasteczek wykorzystywane są przez wortal Koneserzy.pl w celach statystycznych oraz w celu zapewnienia poprawnego funkcjonowania strony internetowej. W dowolnym momencie, korzystając z ustawień przeglądarki, dostosować możesz poziom wykorzystania plików cookies przez przeglądarkę.

Polityka prywatności

Dobrowolne zgłoszenie się do listy newslettera umożliwia otrzymywanie cyklicznych informacji drogą mailową. Zapewniamy bezpieczeństwo przechowywania adresów e-mail oraz gwarancję nieudostępniania ich osobom lub podmiotom trzecim.

Prawa autorskie

Copyright by www.koneserzy.pl. Idea oraz wszelkie elementy tekstowe i graficzne wortalu chronione są prawem autorskim. Kopiowanie i publikowanie zamieszczonych w wortalu artykułów lub ich fragmentów oraz zdjęć i filmów bez zgody www.koneserzy.pl zabronione.