Czytaj więcej: Śniadanie gentlemanów i celebrowanie posiłków

Wykwintny poranny posiłek na eleganckim obrusie? Dietetyczne artykuły spożywcze podane w skromnych ilościach? A może obficie zastawiony stół, uginający się pod ciężarem smakołyków? Zaglądamy do powieści „Gentlemani” Klasa Östergrena i zastanawiamy się, jak celebrować pyszne śniadania w stylu slow.

Czytaj więcej: Dobre obyczaje przy jedzeniu

„Jadło dobre i smaczne przyczynia się wielce tak do zdrowia, jak i do dobrego humoru tych, co nas otaczają.” Na taką opinię natrafiamy w przewodniku towarzyskim, pochodzącym z drugiej połowy XIX wieku. W książce znajdujemy jeszcze inne ciekawe porady, które mimo upływu lat nie zdezaktualizowały się i również obecnie zasługują na uwagę.

Czytaj więcej: Zupy na zimno w kuchni polskiej

Najpopularniejszą w Polsce zupą na zimno jest bez wątpienia chłodnik. W starych książkach kucharskich znajdziemy jednak wiele innych tego typu potraw – niektóre z nich są tak oryginalne, że warto je poznać (choćby z szacunku do tradycji). Sto lat temu serwowano m.in. zupę poziomkową z winem, kalteszal na piwie, przysmak z maślanki i zupę czekoladową.

Czytaj więcej: Czekolada w aforyzmach i cytatach

Podobno inne rzeczy to tylko jedzenie, ale czekolada jest czekoladą. Czy to prawda, że ten smakołyk przynosi odpowiedzi na wiele życiowych pytań? Jeżeli dziewięć na dziesięć osób lubi czekoladę, to czy ta dziesiąta mija się z prawdą? Podobno siłą jest zdolność połamania tabliczki na cztery kawałki gołymi rękoma, a następnie zjedzenie tylko jednego z nich.

Czytaj więcej: Jak urządzić eleganckie przyjęcie

„Każde przyjęcie gości powinna przezorna pani domu obmyśleć wcześnie […], aby wszystko było dokładnie i na czas przygotowane i by się sama zbytecznie nie zmęczyła.” Tak pisała sto lat temu Maria Ochorowicz-Monatowa, autorka „Uniwersalnej książce kucharskiej”. Czego dziś możemy nauczyć się z takich porad?

Czytaj więcej: Kasztany w kuchni polskiej

Nie należą do elementów kojarzonych z polską tradycją kulinarną – zazwyczaj przypisuje się je kuchni francuskiej, włoskiej czy szwajcarskiej. Okazuje się jednak, że w XIX oraz w pierwszej połowie XX wieku często gościły na stołach w naszym kraju. Z kasztanów przyrządzano nie tylko przystawki i zupy, ale także wykwintne desery.

Czytaj więcej: Cucina povera, czyli włoska

Jest synonimem kuchni proponującej tradycyjne potrawy, które dawniej serwowano w skromnych wiejskich domach. Bazuje na darach natury – głównie na sezonowych warzywach i owocach. Przykładem potrawy włoskiej „biednej kuchni” są „patate pazze”, czyli szalone ziemniaki, do których dodaje się dziko rosnące warzywa liściaste.

Czytaj więcej: Przepisy na potrawy bez glutenu z książki

Wykwintny obiad złożony z potraw bez glutenu? Polecamy figi w prosciutto z sosem czekoladowym i dynią, zupę krem z pieczonych pomidorów malinowych, pieczone przepiórki z chorizo i soczewicą, a na deser trufle czekoladowe z malinami. Przepisy pochodzą z książki Szymona Kubickiego Facet i kuchnia. Smacznie, kreatywnie i bez glutenu.

Czytaj więcej: Sałatki Lucyny Ćwierczakiewiczowej

Sałata zielona „à la Zamojski”, sałatka z roszponki lub endywii z ziemniakami, z selerów oraz z jarzyn i pikli to propozycje Lucyny Ćwierczakiewiczowej – najsłynniejszej polskiej autorki książek kucharskich. Ciekawe przepisy, które pochodzą z publikacji „365 obiadów za pięć złotych” z 1898 r., mogą być inspiracją dla współczesnych poszukiwaczy nowych smaków.

Czytaj więcej: Kelner w dobrym stylu, czyli sztuka obsługiwania gości

Jakie cechy powodują, że osoba obsługująca gości w restauracji zasługuje na miano profesjonalisty? Jakie zalety powinien posiadać dobry kelner? W jaki sposób w ostatnim czasie zmienił się w Polsce charakter obsługi gości lokali gastronomicznych? Co o kelnerach i sztuce podawania do stołu pisała w latach pięćdziesiątych XX wieku Magdalena Samozwaniec?

Życie towarzyskie w XIX wieku

Czasy Belle époque wydają się ze współczesnego punktu widzenia fascynujące. Wpływ na to ma bez wątpienia wspaniała moda, niezwykła atmosfera i szczypta tajemniczości, jaka towarzyszyła tamtym latom. Miłośnikom dawnych obyczajów i historycznych ciekawostek polecamy książkę „Życie towarzyskie w XIX wieku. Wspaniałe czasy Belle époque” Agnieszki Lisak.

Ciasteczka

Pliki ciasteczek wykorzystywane są przez wortal Koneserzy.pl w celach statystycznych oraz w celu zapewnienia poprawnego funkcjonowania strony internetowej. W dowolnym momencie, korzystając z ustawień przeglądarki, dostosować możesz poziom wykorzystania plików cookies przez przeglądarkę.

Polityka prywatności

Dobrowolne zgłoszenie się do listy newslettera umożliwia otrzymywanie cyklicznych informacji drogą mailową. Zapewniamy bezpieczeństwo przechowywania adresów e-mail oraz gwarancję nieudostępniania ich osobom lub podmiotom trzecim.

Prawa autorskie

Copyright by www.koneserzy.pl. Idea oraz wszelkie elementy tekstowe i graficzne wortalu chronione są prawem autorskim. Kopiowanie i publikowanie zamieszczonych w wortalu artykułów lub ich fragmentów oraz zdjęć i filmów bez zgody www.koneserzy.pl zabronione.