b_360_360_16777215_00_images_crawford_kuchnia_m.jpg

Ta książka to zbiór oryginalnych receptur kulinarnych skrupulatnie spisywanych przez lata przez Lucy Maud Montgomery, pachnących imbirem, cynamonem i… Zielonym Wzgórzem, na którym dorastała bohaterka jej powieści. Znajdą w niej coś dla siebie zarówno wielbiciele dobrej kuchni, jak i miłośnicy powieści słynnej kanadyjskiej pisarki.

„Gdybym – biedaczka – nie była pisarką, pewnie zostałabym pierwszorzędnym kucharzem!” – zwykła mawiać o sobie Lucy Maud Montgomery, autorka bestsellerowej „Ani z Zielonego Wzgórza”.

Ta książka to zbiór oryginalnych receptur kulinarnych skrupulatnie spisywanych przez lata przez kanadyjską pisarkę, pachnących imbirem, cynamonem i… Zielonym Wzgórzem, na którym dorastała bohaterka jej powieści. Talenty Lucy Maud Montgomery w tej dziedzinie były słynne nie tylko wśród mieszkańców Wyspy Księcia Edwarda. Teraz także polskie gospodynie mogą skorzystać z jej przepisów. Wśród receptur „ciotki Maud”, spokrewnione z nią autorki wyboru Elanie i Kelly Crawford, wyróżniły smakołyki ulubione przez domowników, rarytasy serwowane podczas  wytwornych obiadów i potrawy kojarzące się z dorastaniem na Zielonym Wzgórzu.

W „Kuchni z Zielonego Wzgórza”, zilustrowanej rękopisami pisarki oraz archiwalnymi fotografiami rodzinnymi z okresu, kiedy mieszkała w Norval, w stanie Ontario, coś dla siebie znajdą zarówno wielbiciele dobrej kuchni, jak i miłośnicy powieści słynnej kanadyjskiej pisarki. Chcecie wiedzieć co jadała Ania Shirley? Zapraszamy do lektury i wspólnego gotowania!

Elaine Crawford i Kelly Crawford
Kuchnia z Zielonego Wzgórza
Przeł. Małgorzata Hesko-Kołodzińska
Wydawnictwo Literackie
Kraków 2007

Materiały prasowe: Wydawnictwo Literackie

Współczesne maniery, czyli jak się zachowywać w drodze na szczyt

Niezwykły duet: światowej sławy ekspertka w dziedzinie etykiety i gwiazda amerykańskiego kina – prywatnie babcia i wnuczka – w lekcjach dobrego wychowania. Dorothea radzi, a Liv komentuje. W książce znajdziesz wiele praktycznych wskazówek. Według magazynu „Vogue” jest to jeden z najlepszych poradników savoir-vivre’u.

Czytaj więcej: Współczesne maniery, czyli jak się zachowywać w drodze na szczyt

Ciasteczka

Pliki ciasteczek wykorzystywane są przez wortal Koneserzy.pl w celach statystycznych oraz w celu zapewnienia poprawnego funkcjonowania strony internetowej. W dowolnym momencie, korzystając z ustawień przeglądarki, dostosować możesz poziom wykorzystania plików cookies przez przeglądarkę.

Polityka prywatności

Dobrowolne zgłoszenie się do listy newslettera umożliwia otrzymywanie cyklicznych informacji drogą mailową. Zapewniamy bezpieczeństwo przechowywania adresów e-mail oraz gwarancję nieudostępniania ich osobom lub podmiotom trzecim.

Prawa autorskie

Copyright by www.koneserzy.pl. Idea oraz wszelkie elementy tekstowe i graficzne wortalu chronione są prawem autorskim. Kopiowanie i publikowanie zamieszczonych w wortalu artykułów lub ich fragmentów oraz zdjęć i filmów bez zgody www.koneserzy.pl zabronione.