Czytaj więcej: Śródziemnomorskie lato. Sezon na Lazurowym Wybrzeżu i Costa Bella

Rejs luksusowym jachtem w sezonie letnim po Lazurowym Wybrzeżu i Riwierze Włoskiej brzmi jak marzenie. Ten był największym w życiu wyzwaniem. Młody Amerykanin David Shalleck został zaokrętowany na Serenity jako pokładowy kucharz. Zapraszamy do lektury książki „Śródziemnomorskie lato. Sezon Na Lazurowym Wybrzeżu i Costa Bella”.

Czytaj więcej: Tysiąc dni w Orvieto

Podobnie jak poprzednie książki Marleny de Blasi, „Tysiąc dni w Orvieto” zawiera wiele smakowitych przepisów na dania z włoskiej kuchni. Gotowanie może być sztuką i ceremoniałem – ale to nie oznacza, że musi być trudne! Nowy dom, nowi sąsiedzi, nowy etap w życiu. Marlena i Fernando opuszczają Toskanię, by osiedlić się w górzystej Umbrii.

Czytaj więcej: Mądrość Toskanii

Ferenc Máté mieszka w Toskanii już ponad dwadzieścia lat. Opowiadając o swoich doświadczeniach, przytaczając anegdoty i ciekawe historie, przybliża nam idyllę toskańskiego życia – bliskość natury, zżytą społeczność sąsiadów, silne więzi rodzinne, aktywny sposób spędzania czasu, zdrową i smaczną kuchnię, bogatą tradycję, proste wartości.

Czytaj więcej: Wytrawny przekręt

Peter Mayle powraca upajającą powieścią o kradzieży wina, rozgrywającą się w Hollywood, Paryżu, Bordeaux i Marsylii – i jak zawsze wypełnioną rozkoszami dla podniebienia, wyśmienitymi trunkami i barwnymi postaciami. Frankofile, miłośnicy podróży i wyśmienitej kuchni, a nawet najbardziej wyrobieni koneserzy wina będą zachwyceni.

Czytaj więcej: Włochy Marleny de Blasi

Lazurowe niebo, oszałamiający zapach włoskich ziół, smak wina i śródziemnomorskich potraw. Oto Włochy Marleny de Blasi. Książkom, która tak smakują i pachną, nie sposób się oprzeć. Zapraszamy w podróż za jeden uśmiech! Polecamy powieści: „Tysiąc dni w Wenecji”, „Tysiąc dni w Toskanii” oraz „Tysiąc dni w Orvieto”.

Czytaj więcej: Wyznania francuskiego piekarza

Książka pachnąca świeżym chlebem – dla fanów Petera Mayle`a i wszystkich, którzy cenią tradycyjny smak i uroki codziennego życia. Mało kto oparłby się chrupiącej bagietce czy jeszcze gorącemu bochenkowi, zwłaszcza gdy pochodzi on z uroczej rodzinnej piekarni, gdzie do pieczenia podchodzi się z prawdziwą miłością.

Czytaj więcej: Woda różana i chleb na sodzie

„Woda różana i chleb na sodzie” to kontynuacja bestsellerowej „Zupy z granatów”. Powieść o trzech siostrach, dwóch krajach – i mowie smaków. Mimo że od wydarzeń przedstawionych w poprzedniej książce upłynęło prawie półtora roku, w Ballinacroagh, nadmorskim miasteczku w Irlandii, na siostry Aminpur nadal patrzy się z nieufnością.

Czytaj więcej: Miłość, zdrada i spaghetti

Weź garść dowcipu, szczyptę sarkazmu i mnóstwo serca – i już można się delektować historią kobiety, która szukała miłości u mężczyzn… a znalazła ją w kuchni. W książce „Miłość, zdrada i spaghetti”, której autorką jest wychowana na Brooklynie Giulia Melucci, znajdziemy porcje humoru i refleksji oraz zestaw oryginalnych włoskich przepisów kulinarnych.

Czytaj więcej: Kuchnia z Zielonego Wzgórza

Ta książka to zbiór oryginalnych receptur kulinarnych skrupulatnie spisywanych przez lata przez Lucy Maud Montgomery, pachnących imbirem, cynamonem i… Zielonym Wzgórzem, na którym dorastała bohaterka jej powieści. Znajdą w niej coś dla siebie zarówno wielbiciele dobrej kuchni, jak i miłośnicy powieści słynnej kanadyjskiej pisarki.

Czytaj więcej: Zupa z granatów

Opowieść Mehran, podobnie jak „Przepiórki w płatkach róży” czy „Czekolada”, przemawia do wyobraźni czytelnika poprzez zmysł smaku. Każdy rozdział otwiera, niczym motto, przepis kulinarny, wprowadzający w nastrój kolejnych epizodów. Smak jest również bohaterem samej powieści.

Życie towarzyskie w XIX wieku

Czasy Belle époque wydają się ze współczesnego punktu widzenia fascynujące. Wpływ na to ma bez wątpienia wspaniała moda, niezwykła atmosfera i szczypta tajemniczości, jaka towarzyszyła tamtym latom. Miłośnikom dawnych obyczajów i historycznych ciekawostek polecamy książkę „Życie towarzyskie w XIX wieku. Wspaniałe czasy Belle époque” Agnieszki Lisak.

Ciasteczka

Pliki ciasteczek wykorzystywane są przez wortal Koneserzy.pl w celach statystycznych oraz w celu zapewnienia poprawnego funkcjonowania strony internetowej. W dowolnym momencie, korzystając z ustawień przeglądarki, dostosować możesz poziom wykorzystania plików cookies przez przeglądarkę.

Polityka prywatności

Dobrowolne zgłoszenie się do listy newslettera umożliwia otrzymywanie cyklicznych informacji drogą mailową. Zapewniamy bezpieczeństwo przechowywania adresów e-mail oraz gwarancję nieudostępniania ich osobom lub podmiotom trzecim.

Prawa autorskie

Copyright by www.koneserzy.pl. Idea oraz wszelkie elementy tekstowe i graficzne wortalu chronione są prawem autorskim. Kopiowanie i publikowanie zamieszczonych w wortalu artykułów lub ich fragmentów oraz zdjęć i filmów bez zgody www.koneserzy.pl zabronione.