Czytaj więcej: Podróż na sto stóp

To niezwykle aromatyczna komedia. Bestsellerową powieść przeniósł na ekran Lasse Halström, twórca takich hitów jak „Czekolada” i „Co gryzie Gilberta Grape’a”. Przed obejrzeniem filmu polecamy lekturę książki, której autorem jest Richard C. Morais. To powieść o tajnikach dobrego smaku, którą szczególnie rekomendujemy koneserom zmysłowych aromatów.

Czytaj więcej: Księga stylu Coco Chanel. Jak stać się elegancką kobietą z klasą

Od niemal stu lat Coco Chanel jest synonimem każdego elementu garderoby, który uważamy za stylowy. Zagłębiając się w meandry zawikłanej biografii słynnej projektantki, Karen Karbo napisała inspirującą książkę o sprawach ponadczasowych – stylu, pasji, pieniądzach, sukcesie, kobiecości i życiu na własnych warunkach. Polecamy!

Czytaj więcej: Sycylijska opowieść

Na słonecznych sycylijskich wzgórzach cztery kobiety uczestniczą w kursie gotowania i jednocześnie pobierają lekcję życia. Szef szkoły kulinarnej w sycylijskim miasteczku Favio, Luca Amore, nauczył już wiele osób gotować według przepisów przekazywanych w jego rodzinie z pokolenia na pokolenie. „Sycylijska opowieść” Nicky Pellegrino – lektura na lato.

Czytaj więcej: Ciemna strona

Szwedzcy mistrzowie kryminału. Zbrodnia, tajemnica, suspens. Antologia skandynawskich opowiadań kryminalnych. Ten niezwykły zbiór pokazuje wszechstronność, różnorodność i witalność literackiej sceny kryminalnej w Szwecji. To prawdziwa gratka dla wszystkich miłośników mrocznych, skandynawskich opowieści.

Czytaj więcej: W Paryżu dzieci nie grymaszą

W jaki sposób Francuzi uczą dzieci smaków? „Podsuwają dziecku dany produkt wciąż od nowa, przygotowany na różne sposoby. W efekcie francuskie dzieci stają się małymi smakoszami. […] Lunch w przedszkolu mojej córki wyglądał jak menu obiadowe we francuskim bistrze – cztery dania, w tym codziennie inny rodzaj sera.” Wywiad z Pamelą Druckerman.

Czytaj więcej: Carski smok

Epicka opowieść, w której namiętny romans przeplata się z wielką historią. W roku 1869 grupa Walijczyków pod przywództwem charyzmatycznego Johna Hughesa wyrusza na wschodni step, by spełnić marzenie cara Aleksandra II i uczynić z Rosji przemysłową potęgę. Polska premiera książki „Carski smok” Catrin Collier.

Czytaj więcej: Uczta lodu i ognia

Ta książka ucieszy nie tylko fanów sagi „Pieśni Lodu i Ognia”, ale i pasjonatów opowieści o dawnej kuchni i tradycji kulinarnej. Oryginalnym przepisom na dania towarzyszą cytaty z książek George’a R.R. Martina oraz nastrojowe fotografie. Autorki „Uczty lodu i ognia” zabierają nas w świat niezwykłych smaków, inspirowanych literaturą.

Czytaj więcej: Boks na Ptaku

Świetna książka dla koneserów wysublimowanego dowcipu. Do czytania wieczorami – najlepiej przy filiżance mocnej kawy lub aromatycznej herbaty. Smakowitą kompozycję tworzą błyskotliwe dialogi oraz genialne ilustracje. A pierwsza dama polskiego humoru uwielbia – jak się okazuje – przyprawiać wszelkie potrawy… koperkiem.

Czytaj więcej: Julia Child i „Francuski Szef Kuchni”

Kolejna smakowita lektura – obowiązkowa pozycja w księgozbiorze każdego amatora wykwintnego gotowania. Klasyczne przepisy na potrawy rodem z Francji zebrane przez słynną Amerykankę. Tę nietypową książkę kucharską polecamy wszystkim, którzy gotują oraz tym, którzy o przyrządzaniu posiłków uwielbiają jedynie czytać.

Czytaj więcej: 50 lat kuchni w telewizji

Książkowa wersja kultowego, pierwszego w historii telewizji, kulinarnego reality show! Pilotażowy odcinek „Francuskiego szefa kuchni” wyemitowano „w Bostonie 11 lutego 1963 roku, jeszcze w czarno-białej telewizji” – jak wspomina we wstępie sama Julia Child. Ta książka to doskonały punkt wyjścia do rozmowy o popularności kulinarnych programów telewizyjnych dzisiaj.

Życie towarzyskie w XIX wieku

Czasy Belle époque wydają się ze współczesnego punktu widzenia fascynujące. Wpływ na to ma bez wątpienia wspaniała moda, niezwykła atmosfera i szczypta tajemniczości, jaka towarzyszyła tamtym latom. Miłośnikom dawnych obyczajów i historycznych ciekawostek polecamy książkę „Życie towarzyskie w XIX wieku. Wspaniałe czasy Belle époque” Agnieszki Lisak.

Ciasteczka

Pliki ciasteczek wykorzystywane są przez wortal Koneserzy.pl w celach statystycznych oraz w celu zapewnienia poprawnego funkcjonowania strony internetowej. W dowolnym momencie, korzystając z ustawień przeglądarki, dostosować możesz poziom wykorzystania plików cookies przez przeglądarkę.

Polityka prywatności

Dobrowolne zgłoszenie się do listy newslettera umożliwia otrzymywanie cyklicznych informacji drogą mailową. Zapewniamy bezpieczeństwo przechowywania adresów e-mail oraz gwarancję nieudostępniania ich osobom lub podmiotom trzecim.

Prawa autorskie

Copyright by www.koneserzy.pl. Idea oraz wszelkie elementy tekstowe i graficzne wortalu chronione są prawem autorskim. Kopiowanie i publikowanie zamieszczonych w wortalu artykułów lub ich fragmentów oraz zdjęć i filmów bez zgody www.koneserzy.pl zabronione.